Linkovi

U Banjaluci uhapšen Novak Đukić, optuženik za ratni zločin


Pripadnici SIPE uhapsili su rano jutros na području Banjaluke penzionisanog generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića zbog osnovane sumnje da je 1995.godine na području Tuzle počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
O hapšenju generala Đukića portparol Tužilaštva Bosne i Hercegovine Boris Grubešić je, pored ostalog, rekao:

”Pripadnici državne Agencije za istrage i zaštitu lišili su slobode Đukić Novaka, rođenog 10. aprila 1955. godine. Đukić Novak je pod istragom zbog ratnog zločina počinjenog na lokalitetu Tuzlanska kapija kada je od granate ispaljene sa položaja Vojske Republike Srpske na tom lokalitetu 25. 5. 1995. godine ubijena 71, a ranjeno više desetina osoba. U to vrijeme osumnjičeni Đukić obnašao je dužnost oficira Vojske Republike Srpske. Osumnjičeni će tijekom dana biti predat nadležnom tužitelju, koji će ga saslušati i odlučiti da li će prema Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje pritvora.“

Inače, penzionisani general Novak Đukić bio je tokom 1995. godine, kao pukovnik, načelnik štaba operativne grupe Ozren Vojske Republike Srpske. Poslije rata general Đukić je obavljao funkciju, najprije komandanta 1.korpusa, a potom i načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske. Sa te dužnosti je smijenjen krajem maja 2005.godine, jer nije adekvatno reagovao na incidente prilikom polaganja zakletve mladih vojnika na Manjači i u Bileći.

XS
SM
MD
LG