Linkovi

Konferencija o mogućnostima ulaganja u Srebrenicu


Pod pokroviteljstvom vlade Republike Srpske na Jahorini je danas održana konferencija o mogućnostima ulaganja u Srebrenicu. Skupu su, uz predstavnike Vijeća ministara BiH i dviju entitetskih vlada, prisustvovali poslovni ljudi i potencijalni investitori, predstavnici diplomatskog kora u BiH i visoki predstavnik Miroslav Lajčak. Otvarajući konferenciju predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik pozvao je investitore da bez oklijevanja vežu svoje poslovne interese za Srebrenicu.

„Ako vam se čini da u BiH ima političke nestabilnosti, to nije tako tragično kao što se prikazuje u medijima. Mi još tragamo za najboljim rješenjima. U Srebrenci se desio genocid i to treba da ostavimo pravosuđu, a mi da se bavimo radom i vratimo povjerenje u život“, rekao je Dodik.

Premijer vlade Federacije BiH Nedžad Branković istaknuo je da vlada Federacije ulaganjem vlastitog novca pokazuje da je BiH sigurno područje za investitore.

„Vlada Federacije BiH pokrenula je više sistemskih aktivnosti, a uradili smo I tri bitna zakona iz preske oblasti. Urađen je integralni program javnih investicija, a imamo namjeru da određena područja u budućnosti definiramo kao područja posebne skrbi“, istaknuo je premijer Branković.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice Miroslava Lajčaka istakao je da je cilj današnje konferencije o razvoju Srebrenice utvrditi i promovirati konkurentske ekonomske prednosti srebreničkog područja u smislu lokacije, raspoloživosti radne snage, prirodnih resursa i infrastrukture.

Također, na Jahorini je danas održan i zaseban sastanak entitetskih premijera Milorada Dodika i Nedžada Brankovića. Dogovoreno je da vlade Federacije BiH i Republike Srpske zajedničkim sredstvima formiraju preduzeće koje će se zvati “Hidroelektrana Ugar.” Kapacitet hidroeletrane će iznositi i do 40 megavata. Novac uložen u to preduzeće bit će u omjeru 50:50 posto, a gradnja će krenuti nakon što se osigura neophodna dokumentacija.

XS
SM
MD
LG