Linkovi

BiH na čekanju, Srbija na vratima EU


Hrvatska bi mogla, kao jedina zapadno-balkanska zemlja, biti spremna za članstvo u EU do kraja ove decenije.... ostale države ne trebaju se nadati članstvu prije 2012. godine.... pozitivno su ocijenjeni napori na stvaranju tržišne ekonomije u Makedoniji u kojoj za sada nema dijaloga političkih stranaka što paralizira demokratski sistem.... dato je zeleno svjetlo za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU.... konstatuje se, pored ostalog, u najnovijem izvještaju Evropske komisije.

U vrhu tog izvještaja istaknuto je da za BiH osteje porazna činjenica - ni ove godine neće biti potpisa na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što je, prema evropskim zvaničnicima, rezultat nepostojanja političkog konsenzusa u zemlji oko njene evropske budućnosti...Uz tu konstataciju, nedavna tvrdnja evropskih zvaničnika kako BiH stojeći u mjestu zapravo duboko zaostaje, danas je dobila jasnu potvrdu - društvo balkanskih zemalja sa začelja kolone napušta Srbija, čiji predstavnici sutra potpisuju Sporazum o stabilizaciji i pridruživaju.

Naime, Evropska komisija je na vanrednoj sjednici dala zeleno svjetlo komesaru za proširenje Olli Rehnu da već sutra parafira Sporazum sa Beogradom, što BiH čini sada jedinom državom bez bilo kakvog ugovornog odnosa sa Brusselsom. Komesar Olli Rehn stoga, na granici srtpljenja konstatuje:

"Tekst Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH čeka spreman skoro godinu dana. Ja ću biti spreman da ga potpišem čim se steknu uvjeti za to... Prije svih, kada se zaista utvrdi da su načinjeni konkretni koraci u pravcu policijskih reformi. Krajnje je vrijeme za političke lidere u BiH da pokažu da li žele da krenu dalje na putu prema Evropi ili da BiH ostave daleko iza njenih susjeda".

Umjesto priče o progresu, dakle, izvještaj Evropske komisije se u političkom dijelu bavi zabrinjavajućim rastom zapaljive retorike, nacinalizama, predpostavljanja nacionalnih iteresa državnom... Konstatuje se kako, realno, ima i ograničenja u funkcionisanju države čije slabašne sturkture nisu u proteklih godinu dana značajno očvrstnute. Međutim, ni to, upozorio je danas komesar Evropske unije za proširenje Olli Rhen, dovoljno opravdanje što nije postignut konsenzus o reformi policije koja bi trebala da funkcioniše na principima potreba službe, a ne aktuelne politike.

Evropska komisija upozorava zvanični Beograd da kommetari koji dovode Republiku Srpsku u vezu sa aktuelnim kosovskim procesom nisu "ni sretni ni dobrodošli", te da ne odgovaraju stvarnosti. I pored problema, BiH je država na čijoj funkcionalnosti treba i može da se radi. Biće bolje, nadaju se u Evropskoj komisiji, planirajunći da se priča o zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH, ali i sa ostatkom ”balkanskog društva” zaključi do kraja naredne godine.

XS
SM
MD
LG