Linkovi

Amerika će pojačati napore u borbi protiv kurdskih pobunjenika


Američki državni sekretar, Condoleezza Rice, je izjavila je da su Sjedinjene Države odlučne u namjeri da intenziviraju napore u borbi protiv kurdskih pobunjenika, a uz pomoć Turske i Iraka.

Gospodja Rice je ove komentare dala na zajedničkoj konferenciji za novinare, koju je održala s turskim minisatrom vanjskih poslova, danas u Ankari.

Državni sekretar Rice je izmedju ostaloga kazala da ove tri države gledaju zajedničkog neprijatelja u Kurdistanskoj Radničkoj Partiji, te da je ovom problemu potrebno sveobuhvatno i zajednički pristupiti.

Turski Ministar vanjskih poslova, Ali Babacan, je rekao da posjeta državnog sekretara predstavlja početak bliže suradnje izmedju Ankare i Washingtona, ali nastavio je, vrijeme je da se riječi predje na djelo.

Američki državni sekretar, Condoleezza Rice je istodobno upozorila protiv svake akcije koja bi mogla voditi destabiliziranju Iraka. Ujedinjeni i stabilni Irak, kazala je gospodja Rice, je u interesu Sjedinjenih Država, Turske i cijelog regiona.

Condoleezza Rice se takodjer sastaje s turskim premijerom Recep Tayyip Erdoanom, te predsjednikom Turske Abdullahom Gulom.

Iz Ankare američki državni sekretar putuje u Istanbul kako bi prisustvovala medjunarodnom skupu o Iraku na nivou ministara vanjskih poslova.

XS
SM
MD
LG