Linkovi

Vijeće ministara će raditi u tehničkom mandatu


Iz Ureda visokog predstavnika su saopćili da ostavka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH znači da je Vlada BiH sada u tehničkom mandatu. Vijeće ministara i dalje ima odgovornost da osigura nastavak funkcioniranja uprave. Zakon o Vijeću ministara predviđa ovakvu mogućnost i građani BiH nemaju razloga za zabrinutost.

“Odluka Nikole Špirića da podnese ostavku je njegovo pravo i njegov izbor, ali to nije odgovoran potez”, danas je izjavio visoki predstavnik Miroslav Lajčak. “To neće smiriti sadašnju političku situaciju, ali očekujem od Vijeća ministara da u potpunosti funkcionira u svom tehničkom mandatu”, rekao je on.

Kao izgovor za ovu i druge planirane ostavke navodi se Odluka visokog predstavnika od 19. oktobra 2007. godine. Jučer je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira naveo da je “jedini cilj ovih mjera da se olakša proces odlučivanja u Vijeću ministara” i da su “izvjesni politički lideri pretjerano reagirali na ove mjere”.

“Paradoks je da je ostavku podnio predsjedavajući Vijeća ministara zbog mjera koje imaju za cilj da rad Vijeća ministara, dakle tijela kojim on predsjedava, učine efikasnijim”, rekao je danas visoki predstavnik. “Ovoj zemlji su potrebne funkcionalne institucije da bi se mogao ponovo pokrenuti reformski proces”.

Vijeće za implementaciju mira je jučer izjavilo da je Odluka o donošenju izmjena i dopuna Zakona o Vijeću ministara u potpunosti u skladu sa mandatom visokog predstavnika i Ustavom Bosne i Hercegovine. Ova odluka ni na koji način ne podriva poziciju bilo kojeg entiteta ili konstitutivnog naroda.

Predsjedništvo BiH će razmatrati ovu ostavku na sjednici koja će se održati sutra, u petak, 2. novembra.

XS
SM
MD
LG