Linkovi

Prva zena - demokratski izabrani predsjednik u Argentini


Cristina Fernandez de Kirchner je prva žena izabrana za predsjednicu Argentine. Rezultati sada 94 posto prebrojanih glasova pokazuju da je 54-godišnja gospođa Fernandez osvojila skoro 45 posto glasova Argentinaca koji su u jučer izašli na birališta. Gospođa Fernandez je govoreći u nedjelju u Buenos Airesu, kada je već na osnovu do tada prebrojanih glasova, proglasila pobjedu, istakla da je njena osobna odgovornost, ali i odgovornost svih žena Argentine za uspješno vođenje te zemlje izuzetno velika.

Novoizabrana predsjednica Argentine u tri navrata birana je za senatora, a u predsjedničku kampanju uključila se ove godine, nakon što je njen suprug Nestor Kirchner, kao predsjednik Argentine, najavio da se neće kandidirati za još jedan mandat. Analitiačri procjenju da će gospođa Fernandez nastaviti politiku koju je provodio njen suprug kada u decembru preuzme predsjedničku funkciju od gospodina Kirchnera.

Cristina Fernandez de Kirchner je, kako rekosmo, prva žena izabrana za predsjednicu Argentine, ali nije prva žena na toj funkciji. Naime, Evita Peron je, nakon smrti njenog muža Juana Perona, jedno vrijeme obavljala funkciju predsjednika Argentine.

XS
SM
MD
LG