Linkovi

Condoleezza Rice - Bijela kuća neće tolerisati korupciju u Iraku


Svjedočeći u američkom Kongresu, državna tajnica, Condoleezza Rice je neglasila da Bijela kuća neće tolerisati korupciju u Iraku, i da žali zbog lošeg nadgledanja privatne firme Blackwater, ali je stala u odbranu načina na koji se State Department odnosio prema incidentu u kojem su zaštitari Blackwatera optuženi da su pucali na neaoružane iračke gradjane.

Demokrati u Zastupničkom domu su u četvrtak iznijeli ozbiljne kritike državnoj tajnici Condoleezzi Rice. Oni kažu da se njeno ministarstvo nije dovoljno osvrtalo na navodnu korumpiranost iračke vlade, te da je dozvolila nedovoljno nadgledanje privatnih zaštitarskih firmi.

Demokrati su ukazivali na ranije svjedočenje bivšeg najvišeg iračkog zvaničnika za borbu protiv korupcije. Sudija Radhi al-Radhi je rekao da je irački premijer Nouri al-Maliki zabranio sudu da istražuje bilo kojeg člana vlade, bez Malikijevog odobrenja.

Predsjednik kongresnog komiteta za nadgledanje rada vlade, demokrata iz Californije, Henry Waxman je rekao da ima kopiju Malikijeve naredbe.

Henry Waxman, kongresmen:
To nisu neosnovane optužbe. To je Malikijeva naredba, da niko ne može biti izveden pred sud ukoliko to on ne odobri. Sada smo istinski zabrinuti, ne samo oko korupcije, nego zbog toga što na desetine milijardi dolara idu pobunjenicima koji ubijaju Amerikance.

Condoleezza Rice, državna tajnica:
Mi se u Iraku ne borimo da bi premijera Malikija zadržali u uredu. Mi se borimo da pomognemo Iračanima da razviju demokratsku vladu koja može skrbiti za svoj narod.

Gospodja Rice je više puta ponovila da ne želi diskutovati o, kako je to nazvala, nepotvrdjenim optužbama protiv Malikija. Ali je insistirala na tome da Bushova administracija neće tolerisati korupciju u Iraku.

Condoleezza Rice, državna tajnica:
Politika ove administracije je, i sigurna sam da to predsjednik snažno podržava, da nigdje ne bi smjelo biti korumpiranih zvaničnika, i da ni jedan zvaničnik, bez obzira na kako visokoj funkciji, ne bi smio biti imun od istrage, sudjenja, i naravno kazne, ukoliko se korupcija ustanovi.

Mnoga pitanja Condoleezzi Rice odnosila su se na incident u kojem su tjelohranitelji privatne firme Blackwater, kako se navodi, ubili 17 iračkih civila. FBI istražuje slučaj.

Zastupnik Demokratske partije, John Sarbanes iz Marylanda je želio znati da li gospodja Rice žali što State Depratment nije bolje nadgledao tu firmu, prije incidenta.

Condoleezza Rice, državna tajnica:
Kongresmene, uvijek kada imamo incident takve vrste, smatram da je moja odgovornost da o tome izvjestim i pokušam stvari urediti.

John Sarbanes, kongresmen:
To nije bilo moje pitanje. Moje je pitanje bilo da li žalite zbog propusta vašeg ministarstva, da li žalite što niste bolje nadgledali rad ugovornih firmi.

Condoleezza Rice, državna tajnica:
Sigurno da žalim što nismo bolje nadgledali, na čemu sam trebala insistirati. Sada imamo takvo nadgledanje, ali je naša odgovornost kao menagera da prepoznamo gdje ima problem, da ga detaljno istražimo i onda da radimo na tome da se stvari isprave.

Cijenim da ste ukazali da žalite, odgovorio je kongresmen.

Trenutno privatne američke zaštitarske firme u Iraku imaju imunitet od kako iračkih tako i američkih vojnih zakone. Zastupnički dom Kongresa je prihvatio i uputio u Senat, zakon koji američkim sudovima daje jurisdikciju da mogu suditi privatnim tjelohraniteljima unajmljenim od strane State Departmenta.

XS
SM
MD
LG