Linkovi

Turska će donijeti samostalnu odluku


Turski premijer Redzep Erdoan kaze da će Turska donijeti samostalnu odluku o tome da li će početi preko-graničnu akciju potrage za kudrskim pobunjenicima u sjevernom Iraku.

Gospodin Ergoan je danas u Rumuniji rekao da Sjedinjene države možda ne žele da Turska izvede ovakvu operaciju, ali, na kraju će ipak Ankara odlučiti da li do toga treba da dodje ili ne.

Turska optužuje članove Kurdske radničke partije, poznatije kao PPK da su izvršili smrtonosne napade u jugoistočnoj Turskoj, a koji su bili pripremani u njihovim bazama u sjevernom Iraku.

Turski predsjednik Abdullah Gul je takodjer izjavio da Ankari ponestaje strpljenje kad su u pitanju napadi pobunjenika, i da ih više neće tolerisati. On je tokom obraćanja u Ankari rekao da će Turska poduzeti odlučne korake i zaustaviti prijetnje koje predstavljaju pobunjenici u sjevernom Iraku.

Danas je održan sastanak na visokom nivou izmedju iračkih i turskih predstavnika a sa namjerom da se diplomatskim putem umanji sve veća napetost na granicama dvaju zemalja.

XS
SM
MD
LG