Linkovi

Irački doktori na treningu u Tuzli


Irački doktori imaju veliko iskustvo u liječenju ratnih povreda i ne postoji mnogo njihovih kolega u svijetu koji im mogu pokazati nešto što već nisu vidjeli. Čak ni doktori u BiH koji, takodjer, imaju slično ratno iskustvo. Medjutim bosanski doktori sovjim iračkim kolegama daju savjete o programima rehabilitacije za pacijente.

Univerzitetski klinički centar u Tuzli je domaćin treningu 110 iračkih fizioterapeuta, upravitelja rehabilitacionih centara i doktora koji pružaju njegu civilima ranjenim u ratu. Baš taj centar su izabrali iz Centra za medjunarodnu rehabilitaciju sa sjedištem u Chicagu i iračko ministarstvo zdravlja u Bagdadu, a čitav projekat financira Svjetska banka.

Rehabilitacioni centri u BiH pomažu iračkim fizioterapeutima, osobito kada se radi o amputircima sa umjetnim udovima, i pacijentima koji su u invalidskim kolicima. Dok će se neki pacijenti u potpunosti oporaviti od ozbiljnih povreda, nekima će se javiti komplikacije nakon operacija izvedenih u ratu.

Ali Davood Al Khafaji je ortoped u bagdadskoj bolnici i šef iračkog tima od 21 člana.

Fizička rehabilitacija je više razvijena u Bosni nego u ostalim zemljama, zbog tamošnjeg rata. Mi smo najviše zainteresirani za povrede kičmenog stuba, povrede glave i amputacije. Doktori su ovdje imali slične situacije kao i mi u Iraku, i oni imaju odlično iskustvo i znanje koje su voljni podijeliti s nama, kaže gospodin al Khafaji.

Doktori u Tuzli znaju da je odgovarajući tretman odmah nakon operacije ključni za poboljšanje kvaliteta života pacijenta na duže staze. Oni se više od jedne decenije bave primjenom fizikalne terapije, rehabilitacije i post-oeprativnog tretmana za ratne povrede i to znanje sada dijele sa svojim iračkim kolegama.

Rane od šrapnela, metaka-- povrede koje su oni ovdje imali su slične onima koje mi imamo u Iraku. Svo će nam ovo iskustvo biti od velike pomoći kada se vratimo kući, kaže Hakeem al Thalat, irački fizioterapeut.

XS
SM
MD
LG