Linkovi

Hrvatska počela izgradnju pelješkog mosta uprkos prosvjedima iz BiH


Hrvatske vlasti su započele izgradnju kontroverznog pelješkog mosta usprkos prosvjedima koji stižu iz BiH.

BH vlasti su objavile planove da ulože tužbu protiv Hrvatske ukoliko projekat izgradnje mosta započne prije nego se definira morska granica izmedju dvije zemlje.

Hrvatski premijer Ivo Sanader je izjavio da će most biti izgradjen samo na hrvatskom teritoriju i da neće blokirati BH navigaciju.

Unilateralni potezi Republike Hrvatske u vezi s gradnjom mosta “Kopno-Pelješac” ne doprinose prijateljskim odnosima BiH i Republike Hrvatske te dodatno komplikuju situaciju oko granice na moru između dvije države kaže za Glas Amerike Damir Arnaut, savjetnik člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

BiH se ne protivi suverenom pravu Hrvatske da povezuje dijelove svog teritorija, ali to se ne može raditi na način koji krši prava i interese BiH.

Arnaut podsjeća da je Predsjednistvo BiH kao jedini organ nadležan za vođenje vanjske politike iznijelo jasan stav BiH o ovom pitanju tokom sjednice Međudržavnog vijeća i prilikom posjete hrvatskog premijera Ive Sanadera Sarajevu.

Ovaj stav je Predsjedništvo ponovilo na svojoj prethodnoj sjednici, uključujući da je neophodno utvrditi granicu na moru između dvije države prije početka gradnje mosta.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je ovaj stav po hitnom postupku prenijelo ambasadoru Republike Hrvatske u BiH, kao i stav da BiH zadržava pravo da pokrene spor pred nekim od međunarodnih sudskih ili arbitražnih tijela.

Republika Hrvatska je stoga od samog početka svjesna stava BiH i potencijalnih rizika kojima se izlaže unilateralnim potezima. Također, Predsjedništvo pažljivo promatra razvoj situacije i pridaje ovom problemu najviši značaj.

O budućim konkretnim koracima Predsjedništvo će, kako je najavljeno, odlučivati na svojim sjednicama, bilo redovnim ili vanrednim, zavisno od potrebe i eventualnih poteza Republike Hrvatske.

XS
SM
MD
LG