Linkovi

Svjetski dan borbe protiv dječije paralize


24-ti oktobar je Svjetski dan borbe protiv dječije paralize. Mada je bolest gotovo iskorjenjena,lako se može ponovo raširiti, zbog nedostatka fondova za dalja nastojanja na suzbijanju te bolesti. Više o tome za Glas Amerike pripremila, Carol Pearson.

Prije gotovo 20 godina kada su Ujedinjeni narodi odlučili da se na globalnom nivou suprostave širenju dječije paralize, virus te opake bolesti je svakodnevno zahvatao jedno na hiljadu djece u 125 zemalja u svijetu.

Bolest je sada iskorjenjena čak i u ratnim zonama kakva je Iraq.

Od 1988. godine,iz Svjetske zdravstvene organizacije kažu da je imunizirano više od dvije milijarde djece zahvaljujući naporima miliona dobrovoljaca, od kojih su neki rizikovali život.

U Iraku nema slučajeva dječije paralize već sedam godina.

Imunizaciju su pomagale lokalne vlade, Svjetska zdravstvena organizacija, Dječiji fond UN-a, Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti - Rotary international.

Zemlje su uspostavile nacionalne dane imunizacije i zaraćene strane su zaustavljale sukobe kako bi djeca u miru mogla primiti dvije kapi oralne vakcine.

Ideja je bila, obuhvatiti djecu koja nisu vakcinisana i pojačati otpornost onih koji su ranije imunizirani.

Trenutno, dječija paraliza postoji uglavnom samo u četiri zemlje: Pakistanu, Indiji, Afganistanu i Nigeriji. Ali novi slučaj u Sudanu podstaknuo je zdravstvene službe na široku kampanju imunizacije kako bi spriečili širenje polia na druge zemlje.

Nigerija je zemlja sa najviše slučajeva djeèčije paralize, čak 56 posto ukupnih oboljenja u svijetu.

Doktor Jon Andrus kaže da je Nigerija 2003. prekinula imunizaciju i virus je mutirao.

On kaže da je jedino rješenje nastaviti sa vakcinacijom i vakcinisati što je moguće veći broj djece. Medjutim, ta kampanja nailazi na teškoće.

Dr. Andrus kaže da nemiri u Afganistanu i Pakistanu sprječavaju pristup djeci, a počelo je nedostajati i sredstava.

SOT Dr. Jon Andrus,Zravstvena organizcija PAN American:

Na globalnom planu sada nedostaje oko 60 miliona dolara, to je upravo onoliko koliko treba za rad do kraja godine. To je veliki problem i nadam se da će zemlje donatori i donatorske agencije nastaviti podršku.

Polio se najlakše širi medju ljudima koji žive u većim skupinama i lošim sanitarskim uvjetima. I mada je takve uvjete nemoguće u potpunosti iskorjeniti, ukoliko je kampanja na iskorjenjivanju dječije paralize uspješna, medicinski radnici mogu raditi na iskorjenjivanju drugih bolesti.

XS
SM
MD
LG