Linkovi

Vlast u Srbiji zna gdje se nalaze Mladić i Karadžić


Bezbjednosno informativna agencija Srbije zna gdje se nalaze haški bjegunci - ne samo Ratko Mladić i Stojan Župljanin - već i Radovan Karadžić - izjavila je predsjednica Fonda za humanitarno pravo u Beogradu, Nataša Kandić.

Kako je gospodja Kandić izjavila novinaru Glasa Amerike Djordju Putiću, jedan od neoborivih argumenata za to je i istorija, kada je vlada Srbije tvrdila da ima obavještajne podatke da se optuženik Vlastimir Djordjević nalazi van Srbije, što se godinama prihvatalo kao činjenica. A onda, odjednom, pred jednu posjetu glavne tužiteljice, kada je u pitanju bio sporazum o pridruživanju, dakle kada je u pitanju politička odluka - uhapšen je ne samo general Djordjević nego i Tolimir- kaže gospodja Kandić.

Ona je takodjer rekla da su srbijanski zvaničnici sigurnosti pružili uvjeravanja glavnoj tužiteljici hađkog tribunala, Carli del Ponte da će Mladić biti izručen. Ali, govoreći za Glas Amerike, gospodja Kandić kaže da Mladić nije uhapšen zbog nedostatka političke volje.

Ona kaže da će hapšenje i izručenje Radovana Karadžića biti mnogo teže. Prema njenim saznanjima, kler Pravoslavne crkve vjerovatno skriva Karadžića. Ona je, takodjer, kazala da zvaničnici imaju teškoća u pristupu crkvenim zgradama.

U junu je predsjednik Srbije, Boris Tadić rekao da je njegova vlada odlučna da uhapsi Mladića. U to vrijeme, tužiteljica del Ponte je izjavila da bi hapšenje moglo usljediti u narednih nekoliko sedmica.

XS
SM
MD
LG