Linkovi

SAD pozvale na hitnu akciju zaustavljanja napada pobunjenih Kurda prema Turskoj


Irački predsjednik izjavio da se očekuje da pobunjenici Kurdistanske Radničke Partije objave primirje. SAD pozvale Irak da poduzem hitnu akciju kako bi se zaustavili napadi pobunjenika na sjeveru Iraka ka Turskoj.

Irački predsjednik Jalal Talabani je izjavio da se očekuje da pobunjenici Kurdistanske Radničke Partije, koja se smatra terorističkom organizacijom, objave primirje do karaja dana. Irački predsjednik je ovo izjavio u kurdskom gradu Suleymaniji.

Kurdski pobunjenici su ubili 12 turskih vojnika u jučerašnjoj zasjedi u blizini granice Turske i Iraka; pobunjenici kažu da su ovom prilikom uhvatili 8 turskih vojnika; Turska je sa svoje strane saopćila da je u ovim okršajima ubila 32 pobunjenika.

Sjedinjene Države su pozvale Irak da poduzem hitnu akciju kako bi se zaustavili napadi pobunjenika na sjeveru Iraka ka Turskoj. Glasnogovornik Bijele Kuće je izjavio da Washington ne želi da dodje do izbijanja šireg sukoba na toj granici.

Prošle je nedjelje vlada u Ankari dobila odobrenje Parlamenta da izvodi vojne racije preko granice na svom jugu ka Iraku, kako bi se obračunala s kurdskim pobunjenicima.

XS
SM
MD
LG