Linkovi

Lajčak u Banja Luci -  Moja odluka je pogrešno protumačena


OHR će svim institucijama Republike Srpske dostaviti pravno tumačenje odluka visokog predstavnika od 19.oktobra iz kojeg će biti vidljivo da je cilj donesenih mjera funkcionisanje institucija Bosne i Hercegovine.

Izjavio je ovo danas u Banjaluci nakon sastanka sa premijerom Republike Srpske, Miloradom Dodikom, visoki predstavnik Miroslav Lajčak naglašavajući da neće mijenjati svoje odluke pošto, kako je rekao, one nisu usmjerene protiv Republike Srpske.

Lajčak je poručio da je došao u Banjaluku jer je procijenio da je njegova odluka pogrešno protumačena. S tim u vezi, Milorad Dodik je istakao da je prenio primjedbe zvaničnika iz Republike Srpske na odluku visokog predstavnika a posebno da je veoma važno da u većini od 22 poslanika u parlamentu B i H bude obavezno prisustvo entiteta.

Ukoliko, na neki način, to budemo pojasnili i obezbjedili mnoga od ovih rješenja ne bi bila problem, saopštio je Dodik, ocijenivši da nije bilo potrebe nametanja Zakona o Savjetu ministara koji je, kako je rekao, već ranije bio donesen.

Inač, Glavni odbor vladajućeg SNSD-a juče je oštro kritikovao mjere visokog predstavnika najavljujući da će zvaničnici ove stranke napustiti sve državne istitucije ukoliko Miroslav Lajčak ne izmjeni svoju odluku. Podršku SNSD-u dali su i opozicioni SDS te PDP kao i ostale srpske parlamentarne stranke što je do sada rijetko bio slučaj.

Recimo i to da je na svim prugama u Republici Srpskoj, ne zbog prvog ovogodišnjeg snijega danas, u 12 časova i 5 minuta simbolično nakratko zaustavljen željeznički saobraćaj u znak protesta protiv odluke visokog predstavnika Miroslava Lajčaka a sindikat banjalučkih željezničara je pozvao građane da otpočnu pripreme za potpunu građansku neposlušnost.

XS
SM
MD
LG