Linkovi

Visoki predstavnik u BiH saopštio mjere za bolje funkcionisanje državnih insititucija


Iz Sarajeva, Senka Kurtović

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak danas je u Sarajevu saopštio mjere za bolje funkcionisanje državnih insititucija.

Prije svega, Lajčak je od Kolegija Parlamenta BiH zatražio da do 1. decembra usvoji izmjene Poslovnika o radu. Praktično, to znači izmjenu načina glasanja, odnosno donošenja odluka. Postojeći Poslovnik o radu Parlamenta BiH podrazumjevao je da pri odlučivanju bude prisutno najmanje deset zastupnika iz Federacije, te pet iz Republike Srpske. No, Dejtonski ustav propisuje drugačije. Zato se visoki predstavnik upravo vratio Dejtonu i odlučio da je za održavanje sjednice Predstavničkoga doma potrebno da budu prisutna 22 od 41 zastupnika.

Miroslav Lajčak time praktično ukinuo postojeće entitetsko glasanje, mada o tome nije htio izričito da se izjasni.

Također, visoki predstavnik je donio odluku i da ubuduće Vijeće ministara BiH može održati sjednicu ako je prisutna većina njenih članova, a odluke može donositi većinom prisutnih glasova.

Za konačnu odluku uz prostu većinu potreban je glas samo po jednog predstavnika svakog konstitutivnog naroda, odluka je visokoga predstavnika. Time se, uvjeren je gospodin Lajčak, mogu otkloniti dosadašnje blokade u funkcioniranju državnih institucija.

Visoki predstavnik danas je pozvao stranke vladajuće koalicije da formiraju Vijeće za koordinaciju koje bi osiguralo zajedničke stavove i zajednički interes svih stranaka. Nije odredio rok za formiranje ovog vijeća.

Miroslav Lajčak najavio je da su današnje mjere samo prvi set njegovih budućih aktivnosti, zasnovanih na bonskim ovlaštenjima. To, istaknuto je, ne isljučuje mogućnost da budući koraci budu usmjereni i izravno protiv onih koji blokiraju demokratske i reformske procese u BiH.

XS
SM
MD
LG