Linkovi

Rezolucija o genocidu protiv Armenaca vise nije izvjesna


Nekoliko američkih zakonodavaca u Kongresu Sjedinjenih Drzava su promijenili mišljenje vezano za svoju podršku kongresnoj rezoluciji kojom se ubistva Armenaca od strane Turske 1915 godine nazivaju genocidom. Smanjenje podrške za rezoluciju dovodi u pitanju da li će jeKongres uopće i odobriti.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Washingtonu, predsjednik Bush je pozvao Kongres da ne usvaja ovu rezoluciju,, koju on naziva kontraproduktivnom u odnosu na americko-turske veze i saveznistvo.

U medjuvremenu je turski parlament velikom većinom glasao za odobravanje vojne akcije protiv kurdskih pobunjenika u sjevernom Iraku. Mjerom se turskoj vladi daje jednogodišnje odobrenje da naređuje prekogranične operacije protiv pobunjenika. Na konferenciji za novinare u Bijeloj kući, predsjednik Bush je rekao da ne smatra da je u interesu Turske da pošalje svoje vojnike u Irak. On je dodao da Washington shvata zabrinutosti Turske vezano za kurdske pobunjenike, ali da postoji bolji način da se suoči s tim pitanjem od slanja velikog broja vojnika. Prije današnjeg glasanja, turski premijer Recet Tayip Erdogan je rekao da odobravanje takve mjere ne znači da napad predstoji.

XS
SM
MD
LG