Linkovi

Ramazanski Bajram obiljezen i u New Yorku


Nujorški Empire state building će ove sedmice, u znak obilježavanja ramazanskog bajrama biti osvjetljen zelenom bojom, koja u islamu obilježava sretan događaj.

To je prvi put da će to poznato obilježje New Yorka biti osvjetljeno za takvu priliku. Gradski zvaničnici kažu da će zeleno osvjetljene postati godišnji događaj, nakon uvođenja tradicije da se Empire state building osvjetli prigodnim bojama i za Božić i jevrejsku proslavu Hanuke.

U medjuvremenu u Sarajevu je Bajramski namaz imamio i bajramsku hutbu održao reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić

Nakon Bajramskog namaza uslijedilo je tradicionalno bajramsko čestitanje u Rijasetu IZ.
Na čestitanje u Islamsku zajednicu došli su mnogi predstavnici kulturnog, društvenog, političkog života BiH te članovi diplomatskog kora.

Između ostalh čelnicima Islamske zajednice u BiH Ramazanski bajram čestitali su član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, premijer Federacije BiH Nedžad Branković, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Denis Zvizdić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović, direktor Narodnog pozorišta Gradimir Gojer...
Jutrošnjem klanjanju Bajram-namaza u Sarajevu prisustvovao je veliki broj vjernika.

Na području Muftijstva mostarskog bajram-namaz jutros se klanjao na 42 mjesta u Mostaru.

Centralna svečanost klanjanja bajram-namaza upriličena je u centralnoj sportskoj sali u Mostaru..

Bajram-namazu, koji je predvodio muftija mostarski Seid efendija Smajkić prisustvovao je veliki broj vjernika te predstavnika javnog i političkog života Hercegovine.

Svečano je bilo i u zeničkom, travničkom, tuzlanskom kraju, kao i u Bosanskoj krajini, a dan se provodi u blagdanskom raspoloženju, u krugu obitelji, prijatelja i komšija.

Nekoliko stotina muslimana iz svih srebreničkih mjesnih zajednica klanjalo je Bajram namaz u novoobnovljenoj Bijeloj džamiji u Srebrenici.

Bajramsku hutbu vodio je glavni srebrenički imam Damir ef. Peštalić koji je , između ostalog rekao da i ovaj Bajram mještani Srebrenice dočekuju u nadi i strpljenju u borbi za istinu i pravdu.

On je istakao da muslimani iz Srebrenice trebaju činiti dobro, a nikako se svetiti. Spoznaja istine i zadovoljenje pravde je ono što je potrebno za ovaj grad, poručio je Peštalić.

XS
SM
MD
LG