Linkovi

U Moskvi razgovori Putin-Sarkozy oko Irana


Ruski predsjednik Vladimir Putin je nazvao Francusku jednim od ključnih partnera svoje zemlje , po primitku francuskog predsjendika Nicolasa Sarkozy-ja u predsjedničkoj rezidenciji izvan Moskve. Gospodin Sarkozy je takodjer naglasio tradicionalno prijateljstvo svoje zemlje s Rusijom, rekavši da pozdravlja nastojanja Rusije da povrati vodeću ulogu na medjunarodnoj sceni.

Francuski lider je u posjetu Moskvi prvenstveno radi razgovora o nuklearnom programu Teherana,ali i nekih drugih pitanja.

U medjuvremenu je delegacija Medjunarodnu agencije za atomsku energiju održala prvi dan razgovora s iranskim zvaničnicima u Teheranu, u nastojanju da se razjasne kontroverzna pitanja oko nuklearnog programa teherana. Zamjenik čelnika Agencije čije je sjedište u Beču, Olli Heinonen, na čelu je delegacije , dok je iransku stranu predvodio zamjenik glavnog pregovarača Ali Larijanija, Javad Vaeedi. Razgovori, o kojima nema objavljenih detalja, se nastavljaju u srijedu. Jučer je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova izjavio da će se govoriti o planovima Irana da razvije centrifuge koje obogaćuju uranijum efikasnije nego ove koje Teheran trenutno koristi.

XS
SM
MD
LG