Linkovi

Još jedna poruka Brisela da je krajnje vriijeme za reformu policije


Zvaničnici BiH su danas iz Brisela ponijeli još jednu u nizu poruka koje ukazuju da je krajnje vrijeme za sporazum političkih lidera u zemlji oko reforme policije, neophodne za naredni, krupan korak prema EU. Ovaj put, poruku takve sadržine nazad u Sarajevo nosi šef bh diplomatije, Sven Alkalaj.

Danas u Briselu nije bilo sastanaka bh delegacije sa vrhom zvaničnika Unije - objašnjenje je da se ministar Alkalaj još u New Yorku susreo sa komesarom za proširenje, Olli Rehom, dok je visoki predstavnik EU, Javier Solana, imao važnijeg posla u Tukmenistanu, a potom putuje za Kirgistan.

U Solaninom odsustvu, ministra Alkalaja je primio jedan od političkih direktora Vijeća ministara, čija odgovornost je opšta uprava za vanjske vojno-političke poslove.

Medjutim, u sadašnjem trenutku, čini se, manje je važno šta Evropljani imaju reći delegaciji iz Sarajeva, od onoga šta sa sobom nose bh emisari, a oni su optimisti.

Sutra šefa bh diplomatije čekaju susreti u Evropskom parlamentu gdje će, vjeruje se, čuti riječi podrške BiH na njenom integracijskom putu, na kraju kojega je punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Medjutim, prije toga i svega ostalog, očekuje se, bez odlaganja, ispunjenje domaće zadaće.

XS
SM
MD
LG