Linkovi

Nakon 8 godina crkva će i biti uklonjena sa zemlje Fate Orlović


Borba jedne bošnjačke udovice da ukloni pravoslavnu crkvu sa svoga imanja je završena. Nakon 8 godina sudskoga procesa, crkva će i biti uklonjena sa zemlje Fate Orlović.

U Konjević Polju nadomak Srebrenice, ogromna novo-izgradjena pravoslavna crkva, može se reći, dominira selom. Crkva je izgradjena na zemlji ispred jedne privatne kuće, i to u vrijeme rata. Kao i drugi Bošnjaci u istočnoj Bosni, i Fata Orlović je protjerana iz svoga sela, a muž joj je ubijen. Kada se dvije hiljadite vratila u Konjević polje, bila je šokirana činjenicom da je crkva izgradjena na njenoj vlastitoj zemlji.Odlučila je da se sudskim putem oslobodi crkve sa svog zemljišta.

No, na sudu gdje j uputila tužbu, Fata Orlović se susretala s brojnim birokratskim preprekama. Ipak, ni to, niti provokacije, je nisu omeli u njenoj namjeri.

I konačno, nakon osam godina borbe, Fata Orlović je odnijela pobjedu.

Najveća oporba konačnoj odluci suda dolazi od same pravoslavne crkve. Vladika Zvorničko-Tuzlanski, Vasilije Kačavenda, tvrdi da postoje gruntovni papiri na kojima se vidi da se zemljište od pamtivijeka zove Crkvine. Ono je sada u posjedu Fate Orlović, kaže Kačavenda, ali ime zemljišta govori puno o tome kome pripada.

Nije potvrdjeno, ali se priča da je Orlovićevoj bilo ponudjeno čak 3,5 milijuna konvertibilnih maraka da odustane od sudske tužbe.

Fata Orlović je glatko odbila. Kaže da želi da se u njenom dvorištu mogu slobodno igrati njeni unučići.

XS
SM
MD
LG