Linkovi

Novi Sad - Neo-nacisti pokušali održati zabranjene demonstracije


U Novom Sadu su jučer neo-nacisti pokušali održati zabranjene demonstracije. Medjutim, oko pet hiljada anti-fašista okupilo se u znak protesta protiv, kako su rekli, rastućeg fašizma u Srbiji. Tom prilikom došlo je i do sukoba nakon čega je srbijanska policija uhaspila 26 neo-nacista.

Medju uhpšenim je Goran Davidović, vodja neo-nacističke grupe Nacionalni Stroj. On je sa svojim sljedbenicima bacao kamenje na grupu anti-fašista u Novom Sadu, kažu iz policije.

Medju pritvorenim je 15 Srba i 11 Slovaka koji su došli u Novi Sad da se pridruže planiranom neo-nacističkom okupljanju. Uhapšeni su, u posjedu imali noževe, kukaste krstove, fašističke zastave i propagandni materijal.

Iz policije, takodjer, kažu da je ranije u Beogradu uhapšeno 9 Bugara koji su planirali dolazak u Novi Sad. olicija je nakon protesta Jevreja i drugih grupa zabranila planirani marš pripadnika Davidovićevog Nacionalnog Stroja planiranog za nedjelju. Oni su namjeravali protestirati protiv zahtjeva Kosova za neovisnošću od Srbije.

Oko 5 hiljada anti-fašista okupilo se u Novom Sadu kako bi protestvovali protiv, kako su rekli, rastućeg fašizma u Srbiji.

Na hiljade policajaca je rasporedjeno izmedju dvije grupe kako bi spriječili sukobe.

Medjutim, kada je grupa ani-fašista prolazila pored kafića Novi Sad, napadnuti su kamenjem od strane Davidovićevih pristaša obučenih u crne košulje i čizme u vojničkom stilu. Nekoliko ljudi je završilo u bolnici sa povredama.

Prošlog mjeseca Svjetski kongres Jevreja je izrazio veliku zabrinutost u povodu planiranog okupljanja neo-nacista u Novom Sadu.

Iz Centra Simon Wiesenthal su rekli da je taj marš imao namjeru da obilježi rodjendan zapovjednika zloglasnih SS jedinica Heinricha Himmlera, te su pozdravili odluku o njegovoj zabrani.

Na čelu Novog Sada, u kojem su tokom drugog svjetskog rata, 1942. nacistički okupatori masakrirali oko 800 Jevreja i 400 Srba, sada se nalazi desničarska gradonačelnica sa naglašenom nacionalističkom politikom.

XS
SM
MD
LG