Linkovi

Rice i Gates odlaze na razgovore u Moskvu


Američki državni sekretar Condoleezza Rice i ministar obrane Robert Gates će se ove nedjelje u Moskvi sastati sa svojim ruskim kolegama kako bi se razgovaralo na razrješenju nekoliko velikih razlika.

State department kaže da će se susret visokih američkih zvaničnika sa Sergejom Lavrovim i Anatolijem Serdykovim fokusirati na protu-raketnu obranu, ograničenje oružja i na budućnost Kosova.

Ova posjeta državnog sekretara Rice i ministra obrane Gatesa će uslijediti nakon posljednje objave ruskog lidera Putina, koji je rekao da namjerava stati na čelo dominantne liste kandidata Stranke Ujedinjena Rusija na parlamentarnim izborima u decembru. Gospodin Putin je dao naslutiti da će - ako njegova stranka pobijdi na izborima - vjerovatno postati novi premijer Rusije. Ruski Ustav ne dozvoljava Vladimiru Putinu da zauzme predsjednički položaj po treći puta, nakon što mu se mandat završi u martu.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evro-azijske poslove Daniel Fried, upitan je li State Department odustao od nade da će utjecati na unutrašnju politiku Rusije, odgovara:

Daniel Fried , pomoćnik američkog državnog sekretara:

"O ruskoj sudbini odlučuju Rusi. No, Sjedinjene Države imaju veliki interes za rusku budućnost. O tome mi i razgovaramo, i objelodanjujemo svoja stajališta. Mi, kako je to kazala državni sekretar Rice, činimo sve što možemo da podržimo neovisno, gradjansko društvo u Rusiji. Mi to ne krijemo. Mi smo, štaviše, ponosni na svoje napore ka tome, i tako ćemo i nastaviti.

Gospodin Fried je potom nastavio:

"Zainteresirani smo za suradnju s Rusijom kako bi krenula u demokratskom pravcu, i nadamo se i da hoće. Mislim da je demokracija mnogo više od samog glasanja. Demokracija su jake institucije, vladavina zakona, što obezbjedjuje prirodnu ravnotežu u društvu; takve su demokracije širom svijeta - svaka to obavlja na svoj način, ali funkcionira."

Sjedinjene Države i Rusija i dalje se ne slažu kada je u pitanju protu-raketna obrana; Rusija se oštro protivi američkim planovima da rasporede protu-raketni sistem u središnjoj Evropi. Predsjednik Putin je rekao da bi takav potez vodio ka trci u naoružanju u Evropi. Rusija je predložila da se Amerikom podijeli postojeći radarski pogon za protu-raketnu obranu u Azerbajdžanu; pomoćnik državnog sekretara Fried je pohvalio takvu ponudu, rekavši da bi to moglo voditi istinskoj suradnji u ovom pitanju.

XS
SM
MD
LG