Linkovi

Kako Amerika bira predsjednika


Iako su političke stranke u Sjedinjenim državama osim demokratske i republikanske, godinama birale svoje predsjedničke kandidate, oni ipak nikad nisu ušli u Bijelu kuću.

Novinar Glasa Amerike Jeffrey Young istražuje način na kojeg su kandidati ovih trećih stranaka ipak utjecali na ishod predsjedničkih izbora.

Sjedinjene države imaju dvije vodeće političke stranke, demokratsku i republikansku, ali tu su i druge, kao stranka zelenih, Liberalna, i Socijalistička stranka. Ove i ostale manje stranke nisu nikada uspjele da uđu u Bijelu kuću. Razlog za to je struktura tzv. izbornog koledža koji zapravo bira predsjednika.

Benjamin Ginsberg je stručnjak na univerzitetu Johns Hopkins u Washignton -u: Mi zapravo nemamo jedan državni izbor, već imamo 50 predsjedničkih izbora u saveznim državama koji se održavaju na isti dan. U svakoj državi, izborni koledž daje sve svoje glasove, obično kandidatu koji dobije najviše glasova u toj saveznoj državi, kaže gospodin Ginsberg.

Ralph Nader je bio kandidat stranke zelenih 1996 i 2000 i kandidovao se kao nezavisni 2004. On kaže da problem za male stranke ne leži samo u sistemu izbornog koledža.

U stvari nema proporcionalnog predstavljanja i trenutačnog glasanja za drugi krug. Sistem ne podstiče multistranački razvoj, kaže Ralph Nader.

Dok kandidati takozvanih trećih stranaka ne pobjeđuju, oni se obično okrivljuju za narušavanje rezultata. Tako neki vide Ralpha Nadera u utrci za Bijelu kuću 2000-te. Konačan ishod je ovisio o broju glasova na Floridi. Republikanac George W.Bush je u toj saveznoj državi pobijedio svog demokratskog rivala Al Gora sa samo 537 glasova. Pobjeda na Floridi je Bushu omogućila ulazak u Bijelu kuću uz pomoć izbornog koledža, čak i ako je Al Gore na nacionalnom nivou dobio veći broj glasova. Nader je dobio više od 97 hiljada glasova na Floridi, dovodeći do debate o tome kakav bi bio konačan ishod na Floridi da on nije bio na izbornoj listi.

Neki politički analitičari kažu da postoji još jedan razlog zašto nijedna osim republikanske i demokratske stranke nije ušla u Bijelu kuću, a obično ni u Kongres.

Candice Nelson je stručnjak pri univerizitetu American u Washingtonu.

Njihova pitanja i argumenti, ukoliko je za njih američki narod zainteresiran, se apsorbuju od strane jedne od dvije vodeće stranke, i zato treće stranke i ne opstaju dugo, objašnjava Candice Nelson.

XS
SM
MD
LG