Linkovi

Iftar u Bijeloj kući


Predsjednik Bush kaže da nasilni muslimanski ekstremisti nastoje da potkopaju strukturu društva i zaustave napredovanje slobode u muslimanskim društvima širom svijeta. Predsjednik je to rekao sinoć na iftaru, kojeg Bijela kuća svake godine organizira u vrijeme Ramazana.

Ovaj put, kako kažu iz Bijele kuće, uz diplomate iz muslimanskih zemalja, na iftar su pozvane i američke muslimanke koje su dale značajan doprinos u oblasti nauke, obrazovanja i kulture.

Govoreći pred oko 90 zvanica na večeri u Bijeloj kući, kojoj su uz predsjednika Busha i prvu damu, prisustvovali državna tajnica Condoleezza Rice, podpredsjednik Dick Cheney i ministar za unutarnju sigurnost Michael Chertoff, američki predsjednik je rekao da je svijet u ratu sa onima koji nastoje napasti sveta mjesta i ubiti nedužne ljude.

”Oni vjeruju da će širenjem haosa i nasilja unštiti želju muslimana da žive u slobodii miru. Mi im poručujemo, vi ne predstavljate muslimane, vi ne predstavljate Islam, i vi nećete uspjeti"

Predjsednik Bush je također rekao da Sjedinjene Države imaju istoriju pružanja podrške muslimanima koji se suočavaju s poteškoćama i patnjama, kao onima koji žive u Indoneziji, Sri Lanki, i Tajlandu nakon tsunamija 2004, i onima u BiH i na Kosovu nakon raspada Jugoslavije.

On je dodao da je Ramazan dobar trenutak za Amerikance svih vjera da razmisle o zajedničkim vrijednostima, uključujući ljubav za obitelj, zahvalnost bogu, predanost zajednici, i vjerskoj slobodi.

XS
SM
MD
LG