Linkovi

Irak kupuje oružje od Kine


Američki ministar odbrane Robert Gates je izrazio zabrinutost zbog sporog procesa kojim Washington odobrava prodaju oružja nekim zemljama, zbog čega te zemlje oružje kupuju drugdje.

Govoreći u Sanitijagu, Gates je rekao da Sjedinjene Države treba da sagledaju kako da brže odgovaraju i reagiraju na zahtijeve za kupovinom orižja koji dolaze od saveznika.

Irački predsjednik Jalal Talabani rekao je za Wahington Post da je Bagdad naručio lako oružje od Kine u vrijednosti od 100 miliona dolara, dijelom zbog američke sporosti u isporuci oružja.

Gospodin Talebani kaže da je to oružje namjenjeno za iračku policiju, te da američke fabrike nemaju kapacitet da udovolje iračkim potrebama.

Ministar odbrane, Gates kaže da nije posebno zabrinut što Irak kupuje oružje do Kine. On kaže da su Sjedinjene Države isporučile Iraku oružja u vrijednosti od 600 miliona dolara i nastavljaju sa isporukom oružja vrijednog dvije do tri milijarde dolara.

Sjedinjene Države su izrazile zabrinutost da se ne zna za blizu 200 hiljada komada oružja isporučenog Iraku, plašeći se da je nešto od tog oružja završilo u rukama pobunjenika.

XS
SM
MD
LG