Linkovi

Lideri dvije Koreje podpisali Deklarciju o miru


Na završetku trodnevnog samita Južne i Sjeverne Koreje u Pjongjangu, lideri dvije zemlje, Roh Moo-hyun i im Jong Il, potpisali su Deklaraciju o miru.

Južnokorejski predsjednik i sjevernokorejski lider parafirali su dokument koji ima osam tačaka i prema kojem se dvije strane obavezuju da će promovisati mir i stabilnost na Korejskom polustrvu, podjeljenom već decenijama.

"Jug i Sjever dijele mišljenje da treba da se okonča sadašnja situacija primirja i da se uspostavi sistem trajnog mira", navodi se u zajedničkom sopštenju dvojice lidera.

U saopštenju se dodaje da Seul i Pjongjang pozivaju da se održi samit "tri ili četiri zemlje" i traže razgovore sa Kinom i Amerikom kako bi zvanično, mirovnim sporazumom, okončali Korejski rat. Korejski rat je završen 1953. godine primirjem, koje su potpisle Kina, Ujedinjene nacije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama i Sjeverna Koreja, ali trajni mirovni sporazum o okončanju rata nije potpisan.

Roh je još uoči posete najavio da će nastojati da se primirje zamjeni trajnim sporazumom, iako je američki predsjednik George Bush rekao da može da razgovara o potpisivanju mirovnog sporazuma tek kada Pjongjang obustavi svoj nuklearni program.

Sporazumom se poziva i na uspostavljanje prvog redovnog teretnog voza između Južne i Sjeverne Koreje, na organizovanje sastanaka ministara odbrane dvije zemlje, kao i formiranje zone saradnje u predjelu sporne granice na zapadu poluostrva.

XS
SM
MD
LG