Linkovi

Brisel - Bilateralni sporazumi političkih lidera u BiH  nisu dovoljni


Iz Brisela je i jučer poručeno da bilateralni sporazumi političkih lidera nisu dovoljni - zemlji treba politički kosenzus oko neophodih policijskih reformi, provedenih na evropskim principima, poručuje, ovaj put, prvi čovjek evropske sigurnosti i vanjske politike.

Visoki predstavnik EU, Javier Solana, jasno je potvrdio ono što su, pozivajući se na pravne eksperte, ranije upozorili zvaničnici Evropske komisije - sporazum iza kojega stoje samo dvije strane, a koji, istovremeno, nije u saglasnosti sa evropskim vrijednostima, ne može biti karta za zaključenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Visoki predstavnik EU, Javier Solana:
Dopustite mi da budem vrlo jasan- g. Lajčak, naš predstavnik u BiH, imaće našu podršku sve do kraja. Mislim da on obavlja izuzetan posao,radeći na sporazumu o policijskoj reformi. Sada je tu sporazum koji su bilateralno postigli g. Dodik i Silajdžić. On nije kompatibilan sa svim onim vrijednostima koje EU nastoji da odbrani, zato nije dovoljan da bi se zaključio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. G. Lajčak je rekao-
kada započnete razgovratati, nastavite razgovarati, krećući se prema onome što EU traži da učinite konačnom sporazumu.

Evropljani, ne odustaju - uz nekoliko dodatnih dana datih bh političarima da se konačno dogovore oko neizbježne policijske reforme, najavljuju se skori briselski susreti sa šefom bh diplomatije, i BiH kao jedna od tema narednog skupa evropskih ministara vanjskih poslova.

XS
SM
MD
LG