Linkovi

McCain bi bio najstariji predsjednik koji prvi put ulazi u Bijelu kuću


Medju kandidatima za predsjedničku nominaciju unutar Republikanske stranke ni jedan, čini se, nije poznatiji širokoj javnosti kao senator John McCain, iz savezne države Arizona.

John McCain je rodjen u Zoni panamskog zaljeva 1936 godine. I otac i djed su mu bili u američkoj mornarici, pa je tako i senatora McCaina sudbina odvela ka Mornaričkoj akademiji, a potom i u borbu, tijekom Vijetnamskog rata. Kada mu je oboren avion iznad Sjevernog Vijetnama 1967. godine, McCain je proveo 5 i pol godina kao ratni zarobljenik, podnosio teška batinjanja, i konačno se vratio kući kao nacionalni junak.

Senator McCain kaže da ga njegovo ratno iskustvo čini jedinstvenim kandidatom za predsjednčki položaj:

Senator John McCain, predsjednički kandidat:
Mogu se odmah baciti na posao. Meni ne treba nikakav trening. Ja se bio licem u lice sa zlom. Ja poznajem rat, a to je najvažnije danas. Zato ću biti predsjednik Sjedinjenih Država.

U svoja 4 mandata kao senator, McCain je zadobio reputaciju jastreba kada je u pitanju vanjska politika i pitanja obrane, ali zato diplomatski nastupa u domaćim pitanjima. 2000-te gospodin McCain je izgubio predsjedničku nominaciju u okršaju s tadašnjim guvernerom Texasa, Georgom Bushom.

John McCain se nada da će privući i konzervativne i neovisne glasače u svom drugom pokušaju ulaska u Bijelu Kuću, fokusirajući kampanju na pitanja nacionalne sigurnosti.

Senator John McCain, predsjednički kandidat.

”Nemojte mi govoriti da ne možemo ojačati našu zemlju, i ujedno svijet učiniti sigurnijim. Možemo, moramo, a kada ja budem predsjednik, i hoćemo!“

Senator iz Arizone bio je pokretačka snaga kada se donosio zakon o reformiranju financiranja političkih kampanja, a podržava i prijedlog legaliziranja statusa ilegalnih imigranata koji su već u Americi. No, oba ova stajališta oslabila su mu položaj medju republikancima.

Larry Sabato iz Centra za Politiku univerziteta u Virdžiniji.

”Njegov odnos prema reformi financiranja kampanja, pitanju imigracije, to što se utrkivao protiv Georga Busha 2000-te - sve je to prouzročilo ljutnju medju utjecajnim republikancima s kojima morate biti u dobrim odnosima da biste pobijedili.“

U jednom je trenutku John McCain smatran favoritom medju republikanskim kandidatima; no u ovoj je godini njegova kampnja jednostavno oslabila i sada su ispred njega i bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Guiliani, i bivši senator iz Tennessee-ja, Fred Thompson. No, medju svim republikanskim natjecateljima, upravo je McCain najglasniji pobornik vojne strategije predsjednika Busha u Iraku:

Senator John McCain predsjednički kandidat:
Rat je važniji od bilo koje političke ambicije koju gajim. Vjerujem da će, ako ne uspijemo u ratu, nastati kaos, i genocid u regionu, i da će krenuti za nama u Ameriku.

Stručnjaci navode da je McCain rijetko tijekom svoje karijere bio favorit.

John Fortier iz političkog instituta American Enterprise.

”Može li se on vratiti medju favorite? Ne stoji loše u ispitivanjima javnog mnijenja. Dinamična je ličnost, a s obzirom da je republikanska utrka nesigurna, ne treba ga isključivati.“

McCainu je 71-na godina, pa bi u tom smislu bio najstariji predsjednik koji ulazi u Bijelu Kuću po prvi puta, a iza Reagana, kojem je bilo 69 godina.

XS
SM
MD
LG