Linkovi

Tijesni rezultati izbora u Ukrajini


Izborna komisija u Ukrajini je saopćila da se vladajuća stranka premijera Viktora Janukovića nalazi neznatno ispred opozicije u najnovijim rezultatima jučerašnjih parlamentarnih izbora.

Sa 80% prebrojanih glasova, zvanični rezulatati stranci gospodina Janukovića daju više od 33% glasova.

Blok na čijem se čelu nalazi lider opozicije Julia Timošenko ima više od 31%, a stranka predsjednika Viktora Juščenka oko 15% glasova.
Oba lidera izjavljuju da će formirati novu vladu. Gospodin Januković je na televiziji rekao da mu izborni rezultati daju mogućnost da formira novu vladu, dok gospodja Timošenko kaže da će tražiti od ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka da joj dozvoli da ona formira novu vladu.

Medjutim, još nije jasno da li će ta koalicija imati većinu u Parlamentu. Očekuju se teški pregovori prije nego bilo ko formira novu koalicijsku vladu Ukrajine.

Medjunarodni promatrači u Ukrajini kažu da su nedjeljni izbori u toj zemlji bili otvoreni i natjecateljski, mada je bilo nekih problema sa glasačkim listama.

Iz Organizacije za sigurnost i suradnju u Evropi danas su rekli da je glasanje u Ukrajini uglavnom obavljeno u skladu sa medjunarodnim standardima.

XS
SM
MD
LG