Linkovi

Umro predsjednik Republike Srpske Milan Jelić


U Republici Srpskoj proglašena je trodnevna žalost povodom smrti predsjednika tog bh entiteta Milana Jelića.

Kako je iz Banja Luke javio naš dopisnik Dragan Stegić, on je umro jučer na sportskom terenu u Modriči, a smrt je kasnije konstatovana u bolnici u Doboju. Prema lječničkim nalazima, javlja naš dopisnik, gospodin Jelić je umro od posljedica srčanog udara u 51. godini života.

Tijelo umrlog Milana Jelića biće izloženo u Banskom dvoru u Banja Luci, a sahrana će se obaviti u srijedu, 3. oktobra, u njegovoj rodnoj Modriči.

Dužnost entitetskog predsjednika obavljaće Igor Radojičić, predsjednik parlamenta Republike Srpske.

Kako piše Wikipedia, Milan Jelić, rođen 26. marta 1956. godine u Modriči. Ekonomski fakultet završio je u Subotici, a postdiplomske studije na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci gdje je i magistrirao a potom odbranio doktorsku disertaciju na temu "Problemi i modaliteti organizaciono-upravljačke transformacije preduzeća u tranziciji”.

Od oktobra 2003. godine u svojstvu docenta predaje Menadžment na Tehnološkom fakultetu u Zvorniku ,a od 2004. godine isti predmet na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci .

U 2002. godini zajedno sa Dr Živanom Živkovićem i Dr Nemanjom Popovićem objavio je stručnu knjigu "Osnove menadžmenta", a u 2003. godini sa istim autorima stručnu knjigu "Upravljanje istraživanjem i razvojem". 2004. godine zajedno sa profesorima Živkovićem, Popovićem i Šefikom Muhićem objavio strucnu knjigu "Strategijski menadžment".

Iz oblasti menadžmenta i organizacije poslovnih sistema objavio je niz radova u stručnim časopisima među kojima posebno ističemo "Mjerenje uspješnosti rada menadžera", "Budućnost velikih preduzeća u tranziciji", "Prijedlog organizacione transformacije NIRS-a".
Dr Milan Jelić je obavljao niz najodgovornijih funkcija: generalni direktor preduzeća "8 Septembar" u Modriči, te generalni direktor Rafinerije ulja Modriča.

Od oktobra 2006. do smrti vršio funkciju predsjednika Republike Srpske i predsjednika Nogometnog saveza BiH.

U više navrata za svoj rad nagrađivan je prestižnim priznanjima među kojima i priznanje Menadžera godine u Republici Srpskoj za 2002. godinu, te menadžera decenije u BiH u 2003. godini. Prema ocjenama ekonomskih stručnjaka, Milan Jelić je i u 2004. godini najuspješniji menadžer u Republici Srpskoj.

Kao priznati sportski radnik u zemlji i inostranstvu izabran je za predsjednika FSRS i F/NSBiH, gdje je postigao ogromne rezultate, prije svega na promociji sporta i sportske kulture u RS i BiH.

XS
SM
MD
LG