Linkovi

Neuspio napad na  američku ambasadu u Beču


Austrijska policija je saopćila da je uhapsila čovjeka koji je pokušao ući u ambasadu Sjedinjenih Država u Beču sa ruksakom u kojem su bili eksploziv i ekseri.

Osumnjičeni ima 42 godine i porijeklom je iz BiH, a sada živi u okolini Beča, izjavila je glasnogovornica policije, Michaela Raz.

Uhapšen je ukratko nakon što je metal detektor na ulaznim vratima ambasade otkrio da u njegovom prtljagu ima metala.

Niko nije povrjedjen u incidentu, ali je policija kasnije zatvorila to područje. Obližnje autobuske i tramvajske linije su takodjer preusmjerene, a policija patrolira područjem sa psima dresiranim za otkrivanje eksploziva.

Policija je osumnjičenog uhapsila oko podne po lokalnom vremenu, nedaleko od ambasade, koja se nalazi u ulici Boltzmanngasse u devetom distriktu Beča. Naime, nakon što je metalni detektro na ulazu u američku ambasadu otkrio metal u njegovom prtljagu, čovjek je bacio ruksak i počeo da bježi.

Doris Edelbacher iz Austrijskog ureda za borbu protiv terorizma kaže da je u prtljagu uhapšenog pronadjeno nešto nalik na granate, ali da eksperti za eksploziv još uvijek nastoje utvrditi da li se eksploziv mogao aktivirati.

Bilo je mnogo eksera u ruksaku. Da je došlo do eksplozije oni bi nanjeli veliku štetu kao šrapneli granate, rekla je Edelbacher za Associated Press.

U torbi se nalazila i knjiga koja se odnosi na Islam, ali ona kaže da još nije jasno da li pokušaj napada ima islamski povod.

Gospodja Edelbacher je izjavila da uhapšeni slabo govori Njemački i da je za saada dao samo nekoliko konfuznih izjava.

Prošlog mjeseca je policija u Austriji uhapsila troje ljudi arapskog porijekla u vezi sa vidom postavljenim online u kojem se prijeti Austriji i Njemačkoj sa napadima ukoliko te dvije zemlje ne povuku svoj vojni personal iz Afganistana.

Hapšenje je usljedilo dva dana nakon telefonske prijetnje koja je pojačala oprez u američkoj zračnoj bazi, Spangdahlem u Njemačkoj.

XS
SM
MD
LG