Linkovi

Alain Deletroz - Političari u BiH vode rovovsku borbu


Kako se probližava kraj mjeseca, krajnji rok za dogovor o policijskoj reformi koji bi otvorio mogućnost da se ove godine zaključci Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, tako su sve glasniji pozivi lokalnim politčarima da konačno iskažu dovoljno volje za prveazilaženje sada nepremostive prepreke.

Jedan od poziva stiže i od strane Medjunarodne krizne grupe, čiji politički analitičar, Alain Deletroz ukazuje da nema mnogo toga čime bi se BiH trenutno mogla pohvliti- proces približavanja EU je zaustavljen, političari vode rovovsku borbu i sasvim je neizvjesno da li će u skoro vrijeme biti u stanju da povedu zemlju put integracija i progresa:

"Situacija u BiH nije potpuno pozitivna- imate dosta različitih stavova i pozicija izmedju različitih političkih partija i entiteta. Ako ne bude policijske reforme, to će ostaviti posdljedice na svakodnevnio život, biće to nešto što će svakog dana biti očigledno. Naš satv je da je krajnje vrijeme da se pokaže nešto od političke volje da kao što je pokazuje medjunardona zajednica. Sasvim je očita poruka kakvu daje medjunarodna zajednica preko visokog/specijalnog predstavnika, Lajčaka - voljni smo i radimo sa različitim političkim partijama i entitetima, ali došli smo do tačke gdje kažemo: ovo su stvari koje se moraju učiniti!

Daleko je od realnosti scenario po kojem bi Brisel, mireći se sa situacijom u kojoj nema dogovora lokalnih političara, pristao na ono što se trenutno može dobiti od bh političkih snaga- posebno što je riječ o policiji, kakvu Unija želi vidjeti organizovanu na principima potreba policijske službe, a ne lokalnih političkih interesa. Sve drugo sem reforme, znači stagnaciju zemlje i odlaganje na neodredjeno vrijeme njene evropske agende.

XS
SM
MD
LG