Linkovi

General Motorsa su u štrajku


Hiljade radnika General Motorsa su u štrajku nakon što se njihov sindikat nije uspio dogovoriti sa zvaničnicima kompanije o novom radnom ugovoru. Sindikat Ujedinjenih radnika auto-industrije za probleme okrivljuje neuspjeh General Motorsa da ublaži zabrinutost radnika za sigurnost njihovih radnih mjesta. Za Glas Amerike izvještava Mil Arcega.

Radnici General Motorsa udruženi u sindikat nastavili su raditi i nakon što je njihov ugovor istekao 14. septembra. Predsjednik Sindikata, Ron Gettelfinger kaže da je tokom vikenda postalo jasno da General Motors nije spreman za dogovor.

SOT Ron Gettelfinger, predsjednik Sindikata auto-industrije:

- Kompanija je jednostavno došla do isteka roka, kao da nije vodila računa o tome šta će se desiti, i mi smo jučer pozvali na štrajk.

Prema nekim medijskim izvještajima dvije strane nisu se mogle složit o visini učešća kompanije za zdravstvenu zaštitu radnika. Predsjednik Sindikata kaže da je ključno pitanje sigurnost radnih mjesta, tačnije garancije da će nova vozila GM biti pravljena Americi.

SOT Ron Gettelfinger, predsjednik Sindikata auto-industrije:

"Mi govorimo o investiranju, o otvaranju novih radnih mjesta, govorimo o proizvodima koji će se praviti u ovim fabrikama, o tome šta radnici od ovih ugovora zaslužuju u ekonomskom smislu, i borimo se da sačuvamo povlastice radnika

Ujedinjeni sindikat radnika auto-industrije nije pozivao na generalni štrajk tokom pregovora 1976. godine. Posljednji put su radnici GM bili u štrajku 1998. godine. Tokom štrajka radnici primaju 200 dolara sedmično, mnog manje od redovne zarade.

SOT radnik auto-industrije:
"Mislim da je to loše za svakoga. Niko ne pobjedjuje. Sramota je da odrasli ljudi ne mogu sjesti za sto i uvažiti po nešto jedni od drugih. A to pokušavaju cijelu sedmicu", kaže jedan od radnika u štrajku.

Rukovodstvo General Motors-a razočarano je odlukom o štrajku, ističući zabrinutost za dugoročnu održivost kompanije. Predstavnici Sindikata spremni su se odmah vratiti pregovorima ukoliko je i kompanija spremna na kompromis.

SOT Ron Gettelfinger, predsjednik Sindikata auto-industrije:

"Niko ne pobjeduje u štrajku, ali ponekad se nađete u situaciji da vas neko gura preko ivice. To je sada upravo ta situacija."

Sindikat predstavlja 73 hiljade radnika General Motorsa. Eksperti procjenjuju da će, ukoliko Sindikat postigne sporazum sa GM-om, to biti primjer za slične sporazume u druga dva velika američka proizvodjača automobila - Fordu i Chrysleru.

XS
SM
MD
LG