Linkovi

Bush pozvao na aktivniju borbu za slobodu i ljudska prava


Predsjednik Bush je u obraćanju Generalnoj skupštini UN skrenuo pažnju na brojne izazove sa kojima se svijet danas suočava, a priliku je iskoristio da Svjetsku organizaciju pozove da se aktivnije bori za slobodu u zemljama koje su opterećene siromaštvom, potčinjenošću i terorom.

Založio se i za reformu Savjeta bezbjednosti u sklopu koje bi Japan dobio status stalne članice.

Od slabog obrazovanja, preko siromaštva do terora – predsjednik Bush je listao izazove sa kojima se sloboda na globalnom nivou danas suočava.

"Ova velika institucija mora da radi u interesu oslobađanja ljudi od tiranije i nasilja, gladi i zaraza, nepismenosti i neobaviještenosti, siromaštva i očaja..."

Akcenat u svom obraćanju, američki predsjednik je stavio na moralnu obavezu UN da aktivno učestvuje u globalnoj borbi za slobodu.

"Da bi bile relevantan činilac u zaštiti ljudskih prava u svijetu , UN moraju da reformišu svoj Savjet za ljudska prava."

Predsjednik Buš je posebno pomenuo situaciju u Burmi gdje hiljade ljudi, uključujući budističke sveštenike – demonstriraju protiv vojne hunte.

SAD će pooštriti sancije čelnim ljudima režima i njihovim finansijerima, i proširiti listu onih kojima je zbog kršenja ljudskih prava, zabranjen ulazak u Ameriku.

Buš je takođe kritikovao stanje ljudskih prava u Iranu, rekavši da "u Bjelorusiji, Sjevernoj Koreji, Siriji i Iranu brutalni režimi ljudima uskraćuju elementarna prava garantovana Univerzalnom deklaracijom".

XS
SM
MD
LG