Linkovi

Gostovanje iranskog predsjednika na Columbia Univerzitetu izazvalo kontroverze i proteste


Domaćin kontroverzog govora iranskog predjsednika Mahmuda Ahmadinejada na univerzitetu Columbia u New Yorku je iranskom predsjedniku rekao da on pokazuje sve znakove sitničavog i surovog diktatora.

Posjeta gospodina Ahmadinejada tom univerzitetu, među najspornijim posjetama u New Yorku ove sedmice, je dovela do prosvjeda grupa za zaštitu ljudskih prava, medija i političara.

Predjsednik univerziteta Columbia, Lee Bollinger je govorio prije iranskog predsjednika, i pitao ga o iranskom nuklearnom programu, podršci za terorizam, racijama na intelektualce, vjerske grupe i druge u Iranu. Gospodin Bollinger je dodao da je poricanje holokausta od strane gospodina Ahmadinejada iranskog predjsenika učinilo smiješnim, i da se on čini ili drsko provokativan ili opasno neobrazovan.

Mahmud Ahmadinejad je rekao da zahvaljuje Bogu za šansu da govori na univerzitetu Columbia, dodavši da je gospodin Bollinger uvrijedio i njega i publiku.

Kritičari kažu da Univerzitet Columbia nije trebao dati iranskom lideru priliku da govori. Gospodin Bollinger je rekao da je to dio američke tradicije slobode govora. Iranski lider se sutra obraća generalnoj skupštini UN-a.

XS
SM
MD
LG