Linkovi

Rusija zlatni Kuran iz 8 vijeka posudila Iranu za izložbu


Jedinstveni primjerak Kurana, sav od zlata, na 162 stranice, Rusija, koja je u njegovom posjedu, posudjuje Iranu, radi jedne posebne izložbene postavke.

14 stranica već je poslato u Teheran, za izložbu svetih islamskih tekstova, koja počinje sutra, a traje do 2. oktobra. Ovaj Zlatni Kuran ipak nije original, već kopija neprocjenjivog Uthmanovog Kurana koji potječe iz 8. stoljeća, a koji se smatra najstarijom na svijetu preživjelom kopijom muslimanske svete knjige.

Original pripada Rusiji, i drži se u Orijentalnom Institutu u St. Petersburgu, odjelu Ruske Akademije Znanosti. Ovaj dragocjeni artifakt je takodjer najkompletniji poznati skup Kuranskih rukopisa svoga vremena, naglašava profesor Dimitri Frolov s moskovskog Univerziteta.

Dimitri Frolov, moskovski Univerzitet: Ovo je jedan od rijetkih rukopisa koji potiču iz drugog stoljeća muslimanske ere. To je prva vrijednost Kurana. Druga je da je to jedan od najkompletnijih kuranskih rukopisa. Obično, rani rukopisi o kojima govorimo imaju 2,3,4, rijetko 10 strana. Ovaj manuskript nam daje više od polovine kompletnog teksta Kurana, kaže profesor Frolov.

Zlatnu kopiju, koja vrijedi gotovo 6 miliona dolara, je u periodu od 18 mjeseci napravila najstarija kovaonica novca u svijetu, Goznak Russian u Moskvi.

Vjeruje se da je ovo prvi put da je islamska sveta knjiga prezentirana na ovaj način. Planirano je pravljenje dodatnih kopija koje će biti puštene u prodaju. Projekat su zajednički sponzorirali ministarstvo kulture i masovnih komunikacija ruske federacija, Institut orijentalnih studija ruske akademije nauka, ruska kompanija WT, Muftijsko vijeće Rusije, Organizacija islamske konferencije, te Obrazovna, kulturna i naučna organizacija Arapske lige.

Yuri Kulikov, zamjenik direktora kompanije WT kaže: Ova tehnologija je najmodernija, ne možete dobiti ništa bolje. Materijal je 99% čisto zlato. Čak i zlatari rijetko rade s njim, jer se smatra isuviše delikatnim, kaže gospodin Kulikov.

Svaki zlatni list je tanji od pola milimetra. Slova teksta su trostruko deblja. Proizvođači kažu da ga je nemoguće falsificirati ili kopirati ovaj neprocjenjivi Kuran.

XS
SM
MD
LG