Linkovi

Nagrade Nacionalne Zadužbine za demokraciju


Nevladina grupa pod nazivom Nacionalna Zadužbina za Demokraciju, je ove nedjelje posebnom čašću počastila tri strana novinara, i jednu organizaciju za slobodu medija, za napore koje ulažu kako bi širili ideju o slobodi govora, te pokušali smanjitit politički utjecaj na medije.

Taj je dogadjaj zabilježio novinar Glasa Amerike Tony Budny.

Kavi Čongkitavorn je novinar u Jugoistočnoj Aziji već više od 20 godina, i kaže da itekako zna koliko je njegov posao važan za region: Sloboda govora, čak ni na Tajlandu, nije sigurno pravo. Konstantno se moraš boriti za to, i nastojati da se održi.

Zadužbina je dodijelila svoju godišnju nagradu njemu, zatim egipatskom izdavaču Hishamu Kasemu, te ubijenoj ruskoj novinarki Anni Politkovskaji, kao i Institutu za medije i društvo sa sjedištem u Venezueli.

Gospodin Kasem stoji iza novine Al Masry al Youm, jedine neovisne dnevne publikacije u Egiptu u zadnjih 50 godina. Novina je počela izlaziti 2004-te. On kaže da državni mediji u Egiptu postaju tako veliki, da se to počinje negativno odražavati na ekonomiju.

Hisham Kassem, egipatski novinar: Ne može se nastaviti održavanje ovakvih novina na državni račun, kada bukvalno imate s druge strane grad mrtvih, tj. ljudi žive u grobovima. Shvatite, naime, da bi se s parama koje se godišnje daju na te medije, moglo pomoći tim siromasima da se izvuku iz krajnje bijede. I mnogo toga drugog.

Ewald Scharfenberg je predstavljao venecuelansku organizaciju za slobodu medija, koja prati i bilježi prijetnje i napade na novinare. Schafenberg je naglasio još veću vrijednot i potrebu za ovakvom grupom otkako je na vlasti Hugo Chavez.

XS
SM
MD
LG