Linkovi

Rasne napetosti u Louisiani


Na hiljade prosvjednika iz svih krajeva Sjedinjenih Država se okupljaju u malom gradu Jena u saveznoj državi Louisiani, kako bi privukli pažnju na, kako to tvrde, rasistički odnos prema studentima - crnicima u jednoj tamošnjoj školi.

Prominentni aktivisti za gradjanska prava, jedan za drugim, drže govore i obraćaju se okupljenim prosvjednicima, poredeći skup s povijesnim demonstracijama za rasnu jednakost iz 1960-tih godina prošlog vijeka.

Nakon nekoliko mjeseci sve većih rasnih napetosti u Jeni, 6 učenika - crnaca je optuženo za pokušaj ubojstva jednog učenika - bijelca, kojeg su pretukli.

Kasnije su optužbe za 4 od 6 tinedjdžera promjenjene, a kazna za učenika iz grupe koji je već bio osdujen na 15 godina zatvora je poništena . Medjutim, demonstranti i aktivisti tvrde da je ovaj incident samo povećao napetosti, i osvijetlio već postojeći rasizam prema crncima.

Predsjednika Busha su danas upitali za ovaj incident, na što je on rekao da ga je to jako rastužilo, dodajući da FBI i Ministarstvo pravosudja budno prate situaciju.

XS
SM
MD
LG