Linkovi

Političari u BiH još imaju priliku da u  sumorno stanje unesu nešto od vedrine


Evoprski komesar za proširenje, Olli Rehn je danas još jednom upozorio bh političke lidere da nepostizanje sporazuma o reformi policije znači i izostanak progresa prema Evropi.

U Evropskoj komisiji ovih dana privode kraju rad na godišnjem izvještaju o naperetku BiH u procesu integracija sa Evropskom unijom- izvještaj će, ukoliko se mjeri po trenutnom stanju, biti izrazito neegativan, upozorava komesar za proširenje, Olli Rehn, koji kaže da je, neprovodjenjem policijskih reformi, u pitanje doveden ne samo sadržaj izvještaja Komisije, već i ukupan progres države.

Olli Rehn, Evopski komesar za proširenje: Na prvom mjestu, riječ je o odgovornosti lokalnih političkih lidera i uvjeren sam sa du gradjani BiH pojačali pritisak na njih i sada je na liderima da dodju do sporazuma, kako bi država mogla da načini ozbiljan progres prema EU tako što će ispuniti neophodne uslove i biti spremna da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Tada možemo da se krećemo naprijed, u novu fazu".

Lokalni političari u BiH imaju još par sedmica da u skoro zaključeno sumorno stanje progresa države unesu nešto od vedrine, upozorava se u Briselu, i napominje da ne samo BiH, već i ostalim državama Balkana na raspolaganju od ove godine stoje milijarde eura predpristupnih fondova - umjesto političke poruke, finanskjske perspektive: oni koji dosegnu status kandidata, poput Hrvatske i Makednije, imaju pristup svim fondovima. Oni koji su stali na pola puta, poput BiH,mogu računati na novac iz samo dva od pet evropskih džepova za Balkan.

XS
SM
MD
LG