Linkovi

Lajčak - Policijska reforma ili obustava pregovora sa Briselom


Evropska Unija porujčuje da bi moglo doći do obustave pregovora s BiH o eventualnom članstvu, ukoliko se BH lideri ne dogovore da se postigne i počne provoditi reforma policije:

Visoki predstavnik Evropske Unije za BiH, slovački diplomata Miroslav Lajčak je izjavio za AP da je praktički dao ultimatum liderima BiH svih strana, da se dogovore oko stvaranja jedne i jedinstvene policijske strukture, ili će se sučeliti s prestankom razgovora s EU oko članstva.

Mirsolav Lajčak, visoki predstavnik E.U. za BiH:

”Za Evropu je policija uvjet kojeg se nemože izbjeći. Ovaj uvjet neće biti uklonjen jer je proces integriranja u Evropu zasnovan na odgovornosti, transparentnosti. Ako su se BH lidri složili s ovim uvjetom prije dvije godine, od njih se očekuje da to i provedu. Sve dotle dok ovo pitanje ostaje otvoreno, proces integracije ostaje zamrznut za BiH.”

Prema našem prijedlogu, prema tri evropska principa, mora biti jedna policija, i to na državnom nivou. Dakle, umjesto dva entitetska zakona, postojat će jedan državni zakon, jedan budžet za provodjenje zakona, jedinstven lanac komandi. To će voditi jasnoj odvojenosti policije, i politike, a kao treće, formirat će se policijski distrikti koji su funkcionalni, operativni, kaže visoki predstavnik Lajčak.

Gospodin Lajčak je kazao i da premijer Republike Srpske Milorad Dodik, te član BH predsjedništva Haris Silajdžić, imaju posve različite platforme, što otežava ostvarenje cilja jedinstvene policije.

Ministar unutrašnjih poslova BiH, Muhidin Alić kaže: Po meni je glavno da stvorimo funkcionalnu, efikasnu policiju. To znači policiju
koja će raditi na cijeloj teritoriji BiH. Mi BiH trebamo gledati ka jedinstven sigurnosni prostor. Ona je i suviše mala da bi se dijelila izmedju nekih 15 ili 16 sigurnosnih agencija.

I čelnik policije Republike Srpske" Uroš Pena, je za predloženu reformu: Ja sam apsolutno za reformu polcije u BiH, kao dodatak sadašnjim reformama, da se unaprijedi struktura policije u funkcionalnom i organizacijskom smislu.

XS
SM
MD
LG