Linkovi

Hillary Clinton obećava zdravstveno osiguranje za sve Amerikance


Favoritkinja u utrci za predsjedničku nominaciju Demokratske partije na izborima za američkog predsjednika 2008. godine, Hillary Clinton je u ovoj sedmici objavila svoj plan zdravstvene zaštite, obećavajući zdravstveno osiguranje za sve Amerikance. Ona se tako vratila onome što je započela još 1993. godine, kada je kao prva dama ušla u Bijelu kuću, nakon što je njen muž Bill Clinton izabran za predsjednika. Njen tadašnji plan je propao u Kongresu. Ovaj put ona predlaže umjereniji pristup, sa manje državne regulative i birokracije.

Govoreći u Des Moines, u saveznoj državi Iowa, Hillary Clinton je rekla da će njen program omogućiti zdravstveno osiguranje i za 47 miliona Amerikanaca koji sada nisu pokriveni nikakvim zdravtsvenim osiguranjem.

Hillary Clinton, kandidat za predsjednika SAD:

”I danas, kada težimo novom početku u 21 stoljeću, ja vjerujem da svako, svaki čovjek, žena i dijete, treba imati kvalitetnu, dostupnu medicinsku zaštitu u Americi.“

Taj program zdravstvene zaštite neće voditi vlada, naglasila je gospodja Clinton.

Hillary Clinton, kandidat za predsjednika SAD:

”Ja znam da će moji republikanski oponenti sada pokušati da moj zdravstveni plan za sve Amerikance poistovjete sa zdarvstvenom zaštitom pod kontrolom države. Ali neću im dozvoliti da nas ponovo zavaraju. Ovo nije državni program. Neće biti nove birokracije. Vi možete zadržati doktore kojima vjerujete, možete zadržati osiguranje koje imate, ukoliko vam odgovara, ali ovaj plan proširuje lični izbor i pojačava nadmetanje koje smanjuje troškove.“

Njen program bi ljudima omogućio da biraju javno osiguranje, ili da imaju zdravstvenu zaštitu kroz privatne osiguravajuće kompanije.

Uz to, osiguravajuće kompanije bi morale osigurati svakoga ko to zatraži, a federalna vlada bi pomogla u pokrivanju troškova. Sredstva bi se dijelom osigurala time što se ne bi obnovio zakon o smanjivanju poreza za domaćinstva koja zaradjuju preko 250 hiljada godišnje koji je donesen u vrijeme Bushove administracije.

U sadašnjoj kampanji, novim planovima zdravstvene zaštite, glasače nastoje pridobiti i drugi kandidati. John Edwards kaže da bi, ako bude izabran, prvog dana u uredu predsjednika predložio da sa 20 julom 2009. godine prestane zdravstveno osiguranje za predsjednika sve imenovane članove vlade i sve članove Kongresa ukoliko do tada ne usvoje zakon o općoj zdravstvenoj zaštiti u Americi.

Republikanski kandidati nemaju tako drastičnih prijedloga, ali su odmah kritikovali plan Hillary Clinton. Republikanac Mitt Romney je prijedlog gospodje Clionton nazvao ”lošom medicinom“.

Mitt Romney, republikanski kandidat za predsjedničku nominaciju:

”Hillary nastavlja da nudi lošu medicinu. Hillary Clinton u osnovi vjeruje u Washington, ona ne vjeruje u američki narod i u Ameriku, u njegovu sposobnost da se nosi sa izazovima zdravstvene brige.“

Kritikama se odmah priključio i drugi Republikanski kandidat, Rudy Giuliani:

”Ovo je u osnovi Michael Moore - Hillary Clinton pristup, koji je - hajde da vidimo možemo li stvoriti socijalizirano zdravtsvo. Ideja da vi nalažete ljudima, da im zapovjedate da imaju zdravstveno osiguranje odmah povećava troškove i smanjuje kvalitet.“

Giuliani je pristup gospodje Clinton uporedio sa pristupom liberalnog reditelja Michaela Moora, koji u svom nedavnom filmu ”Sicko“, oštro kritikuje američki sistem zdravstvene brige, zagovarajući opće osiguranje, tvrdeći da su Sjedinjene Države jedina industrijalizirana zemlja u svijetu koja nema opće zdravstveno osiguranje za svoje gradjane.

XS
SM
MD
LG