Linkovi

Znatno pogoršanje vjerskih sloboda u Iraku


Američka vlada je izdala godišnji izvještaj o vjerskim slobodama u svijetu, u kojem, izmedju ostalog, stoji da su vjerske slobode u Iraku doživjele veliki korak nazad zbog rata u toj zemlji, te da u BiH lokalne vlasti ponekad ograničavaju prava na prakticiranje vjere grupama koje su manjina na odredjenom lokalitetu. Izvještaj iz State Departmenta novinara Glasa Amerike, Mila Arcege:

State Department navodi da pobunjeničko nasilje u Iraku i dalje onemogućava Iračane svake vjere da svoju religiju i prakticiraju.

Ambasador State Departmenta za vjerske slobode, John Hanford: Stvarni problem je sektaško nasilje, koje možda i nije fokusirano na vjeru, ali, istovremeno ima krupne negativne posljedice na prakticiranje vjere.

U izvještaju se podvlače kršenja vjerskih sloboda u ne muslimanskim zemljama - prvenstveno Kini, zatim u Iranu, gdje stanje vjerskih sloboda gospodin Hanford naziva izuzetno teškim.

U BIH je zaštita vjerskih prava od strane vlade u posljednju godinu dana ponešto opala, posebno tijekom političkih kampanja pred oktobarske izbore prošle godine, a zbog - navodi State Department - selektivnog provodjenja zakona i pravila, i indiferentnosti nekih vladinih zvaničnika. No, pri kraju vremenskog perioda koji pokriva ovaj izvještaj, BH vlada je započela s provodjenjem državnog zakona o vjerskim slobodama, kako bi se zaštitila prava vjerskih zajednica, i stvorio državni inventar kojim se omogućava zadobijanje pravnog statusa vjerskim zajednicama.

No, u principu, diskriminacija vjerskih manjina se nastavlja u svim dijelovima BiH, a u nekim dijelovima BiH, lokalni vjerski lideri, ali i političari doprinose netoleranciji, i pojačavaju nacionalizam putem izjava, i vjerskih okupljanja.

Državni sekretar Condoleezza Rice kaže da izvještaj naglašuje potrebu da se svijet bori protiv ideologije mržnje i netolerancije:

”Podsjećajući se još jednom na tragediju od 11 septembra, podsjećamo se i na istinsku važnost ovog izvještaja, i potvrdjujemo da ćemo nastaviti osvjetljavati mjesta na kojima su ljudi izloženi vladinoj cenzuri, medjusobnoj netrpeljivosti, diskriminaciji i nasilju - zbog svojih uvjerenja i vjere.“

Izvještaj State Departmenta izlazi u vrijeme Ramazana, te jevrejskih blagdana. Izvještaj takodjer dolazi kao prethodnica objavi godišnje crne liste američke vlade, kojom se identificiraju zemlje koje vrše represiju nad gradjanima, i za koje se planira uvođenje sankcija.

XS
SM
MD
LG