Linkovi

Predsjednik Bush najavio povlačenje dijela snaga iz Iraka


Predsjednik Bush kaže da Sjedinjene Države sada mogu početi sa povlačenjem dijela svojih snaga iz Iraka, jer su postignuti ciljevi u oblasti poboljšanja sigurnosti u toj zemlji. U sinoćnjem televizijskom obraćanju američkoj javnosti Bush je prihvatio preporuke svojih najviših vojnih zapovjednika u Iraku da do sredine naredne godine povuče oko 30 hiljada američkih vojnika.

Predsjednik Bush kaže da će slijediti preporuke generala Davida Petraeusa da do decembra iz Iraka za stalno povuče 5 hiljada 7 stotina američkih vojnika. On je takodjer odobrio da se do sljedećeg jula smanji broj američkih borbenih brigada sa sadašnjih 20 na 15. Time bi se broj američkih vojnika u Iraku smanjio na oko 130 hiljada, odnosno na isti broj na kojem je bio prije upućivanja dodatnih 30 hiljada vojnika ove godine.

George Bush, predsjednik SAD:

”Amerikanci žele da naša zemlja bude sigurna i da se naši vojnici počnu vraćati iz Iraka. Medjutim, u nesuglasju su bile želje nas koji vjerujemo da je uspjeh u Iraku ključan za našu sigurnost, i onih koji vjeruju da naše vojnike trebamo vratiti kući. Ali sada, zahvaljujući uspjehu kojeg ostvarujemo u Iraku, mi možemo početi sa vraćanjem vojnika.“

Predsjednik Bush je praktično ponovio ocjene generala Petreusa da su se lokalni lideri u pokrajini al-Anbar pridružili Amerikancima i iračkim vojnicima u preuzimanju područja od al-Qaide. On je ponovo uspjeh u Iraku povezao sa sigurnošću Amerikanaca od terorista.

George Bush, predsjednik SAD:

”Ukoliko se mlada iračka demokracija mogne odbraniti od tih neprijatelja, to će značiti više nade za Srednji Istok i više sigurnosti za Ameriku. Irak je naš saveznik i ima povjerenja u Sjedinjene Države. I naš moralni i strategijski imperativ je: Mi moramo pomoći Iraku da porazi one koji prijete njihovoj i sigurnosti, ali i našoj.“

U svojim, dobrim dijelom, predvidljivim svjedočenjima pred članovima Kongresa, ranije ove sedmice su general Petraeus i američki ambasador u Iraku, Ryan Crocker zatražili od Kongresa da Iraku da više vremena da dostigne planirana mjerila za politički, ekonomski i vojni napredak. Oni su takodjer rekli da iračke snage sve brže preuzimaju vodjstvo od američkih snaga.

Ali, mnogi članovi američkog Kongresa su izrazili sumnju da iračka vojska može obaviti posao kada se Amerikanci povuku. I predsjednik Bush je sinoć stavio do znanja da irački politički lideri moraju raditi više u pravcu medjusobnog pomirenja. Medjutim, on je od Kongresa zatražio da ostavi po strani partijske razlike i podrži preporuke generala Petraeusa.

Na predsjednikov govor, po tradiciji odgovorili su iz opozicione Demokratske partije. Senator, Jack Reed, bivši pripadnik Army Rengera, i padobranac, je rekao da Amerika mora promjeniti kurs.

Jack Reed, senator demokrata:

”Mi smo napravili plan za odgovoran i brz početak smanjivanja naših vojnika u Iraku. Naš prijedlog ne može izbrisati greške posljednjih 4 i po godine, ali mi možemo naći bolji put naprijed.“

Predsjednik Bush je generalu Petraeusu i ambasadoru Crockeru naložio da Kongresu do marta iduće godine dostave novi izvještaj o stanju u Iraku.

XS
SM
MD
LG