Linkovi

Novom kombinatorikom Putin bi se mogao vratiti na čelo Rusije 2012. godine


Ruski predsjednik prihvatio je ostavku premijera Mikhaila Fradkova i svih ministara, a ime osobe koju prelaže za novog predsjednika ruske vlade podstaklo je nagađanja o tome li bi novi premijer mogao biti nasljednik gospodina Putina na mjestu predsjednika Rusije. Analitičari, ne bez osnova, procjenjuju da bi takvom kombinatorikom Putin mogao da se na funkciju prvog čovjeka Rusije vrati 2012. godine.

Poslušajmo izvještaj dopisnika Glasa Amerike iz Moskve Petera Fedynskog.

Ime novog kandidata ruskog premijera saopštio je predsjedavajući Dume, Donjeg doma parlamenta Borys Gryzlov.

”Gospodin Grizlov je rekao da je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin uputio prijedlog da za premijera, u redovnoj parlamentarnoj proceduri, bude izabran Viktor Zubkov.“

Gospodin Zubkov sada je čelnik Fedralne službe za finasijski nadzor koja istražuje finansijske malverzacije u Rusiji. Malo je poznat javnosti. Nekada je bio partijski funkcioner u okrugu Lenjingrad. Bivši Lenjingrad, sada ponovo Saint Petersburg, kako mu je bilo ime u pred-sovjetskoj eri, rodni je grad Vladimira Putina.

Jedna od izjava gospodina Putina mogla bi sugerirati da bi novi ruski premijer, ako njegovu kandidaturu prihvate poslanici ruskog parlamenta, takođe mogao biti i budući ruski predsjednik.

Putin:
Svi bi trebalo da razmisle kako prestruktuirati rusku vladu i vođstvo da bolje odgovori preizbornim obavezama i pripremi zemlju za period poslije predstojećih parlamentarnih i predsjedničkih izbora koji će biti održani u martu iduće godine.

Analitičari ruskih političkih zbivanja smatrali su da bi kandidati za novog premijera mogli biti Sergei Ivanov ili Dmitri Medvedev, prvi zamjenici dosadašnjeg premijera Fradkova.

Andrei Kortunov, direktor moskovske fondacije Eurasia, ukazuje na činjenicu da je Vladimir Putin pravi majstor za iznenađujuće odluke. Po njemu, gospodin Zubkov, ako i bude novi premijer biće zapravo predsjednik vlade u tehničkom smislu, osoba koja će ostaviti vrata Vladimiru Putinu za eventualni povratak u predsjednički ured u Kremlju.

Kortunov:
Viktor Zubkov nema jaku vlastitu bazu, njemu je blizu 66 godina, on nema političkih ambicija i Vladimir Putin ga poznaje iz vremena službovanja u uredu gradonačelnika Saint Petersburga. Prema gospodinu Kortunovu, izbor Zubkova i nije toliko nelogičan za ono što bi moglo uslijediti 2012. godine.

Naime, po odredbama ruskog ustava, funkciju predsjednika Rusije ne može obavljati ista ličnost više od dva mandata uzastopno. Vladimiru Putinu iduće godine ističe drugi četverogodišnji termin i on, po sili ustava, ne može biti biran za ruskog predsjednika i treći put uzastopno. Ali, može se u Kremlj vratiti u martu 2012. godine.

XS
SM
MD
LG