Linkovi

Ubijen ključni sunitski šeik za suradnju u borbi protiv al-Qaide u Iraku


U eksploziji bombe postavljene pored puta u iračkoj provinciji Anbar ubijen je Abdul Sattar Abu Risha, za saradnju sa koalicionim snagama u borbi protiv al-Qaide u Iraku - ključni sunitski šeik. On je ubijen, kako su saopštili predstavnici iračke policije, u blizini svog doma.

Šeik Abu Risha, jedan od plemenskih starješina koji su prisustvovali susretu sa predsjednikom George Bushom prilikom nedavne posjete Iraku, bio je lider saveza plemenskih šeika u provinciji Anbar koji su se suprotstavili al-Qaidi.

Podrška saveza plemenskih starješina koalicionim i iračkim snagama po ocjeni zvaničnika Sjedinjenih država ključni je razlog poboljšanja sigurnosti u Iraku.

Iz američkih vojnih izvora danas je saopšteno da je raketnim projektilom proizvedenim u Iranu izvršen napad na bazu u blizini Bagdada. Do napada je, inače došlo prije dva dana i tom prilikom poginula je 1 osoba, a 11 ranjeno. General Kevin Bergner rekao je da je riječ o raketnom projektilu kalibra 240 milimetara koji su do šiitskih militanata u Iraku ranije prokrijumčareni iz Irana.

XS
SM
MD
LG