Linkovi

Susret Solana-Koštunica kraći od planiranog


Današnji susreti premijera Srbije,Vojislava Koštunice u Briselu imali su za cilj, kako i sam kaže, da preduprijede neželjene jednostrane poteze kada je riječ o Kosovu, što bi, po njemu, bilo direktna prijetnja bezbjednosti širih razmjera i dovelo u pitanje načela samih UN. Sa druge strane, približavanje Srbije EU hvata ponovo zamah i domaćini se uz gosta nadaju da će i posljednji uslov, saradnja sa Haškim sudom uskoro biti ostvaren.

Jutrošnji sasatanak premijera Koštunice i visokog predstavnika EU, Javiera Solane bio je iznimno kratak, znatno kraći nego što je planiran. Na sastanku jedna od ključnih telmma- Kosovo.

Visoki predstavnik EU, Javier Solana: Rekao sam premijeru Koštunici da nade polažemo u pregovore koji su u toku - učinićemo sve kako bi smo na kraju ovog procesa imali rješenje. Rekao sam i to da proces nije beskonačan - trebao bi se završiti oko 11-tog decembra, kada bi generalni sekretar UN trebao da ima izvještaj o tome. Zamolio sam premijera da koliko god je to moguće bude konstruktivan u ovom procesu jer bi smo zaista željeli da imamo aktivno učešće obje strane i, na kraju, sporazum koji će svi da prihvate".

Novinari su zamolili visokog predstavnika za komentar poziva iz Beograda kosovskim Srbima da ne učestvuju na predstojećim izborima na Kosovu.

Javier Solana: Moj je stav da bi bilo bolje da Srbi koji žive na Kosovu učestvuju na izborima. Stav vlade u Beogradu je drugačiji i mi se tu ne slažemo. Poštujem odluku vlade, ali za mene bi bilo bolje da Srbi učestvuju na izborima".

Premijer Koštunica je o najavama kako bi Beograd mogao posegnuti za silom u slučaju jednostranog proglašenja kosovske nezavisnosti rekao kako je riječ o samo jednoj izjavi, izvučenoj iz konteksta i tumačenoj da je Srbija
prijetnja stabilnosti. Ponovio je da Srbija nije prijetnja niti jednoj državi u regionu, dok se, sa druge strane, mogu čuti brojne prjetnje samoj Srbiji - najave da ako Kosovo ne dobije nezavisnost, doći će do nemira, prijetnja je ne samo Srbiji, već i stabilnosti regiona, ideje o jednostranom proglašenju nezavisnosti, koje čujemo od zvaničnika pojedinih država, predstavljaju takodje prijetnju Srbiji, naglašava premijer Koštunica.

On ponavlja da Srbija nije prijetnja, ali da je zvanični Beograd duboko zabrinut zbog poruka koje su usmjerene protiv Srbije, njenog integriteta i stabilnosti i koje ugrožavaju i samu medjunarodnu organizaciju.

"Ako neko misli da će doći dorješenja narušavajući princip teritorijalnog integriteta i suvereniteta, ako misli da zaobidje Savjet bezbjednosti, to je tada stvarna prijetnja osnovnoj ideji postojanja UN-a", kaže premijer Srbije.

Druga ključna tema današnjih susreta premijera Koštunice, bio je progres Srbije prema zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU- g. Solana mu je rekao kako zaključenje Sporazuma zavisi od pune saradnje
sa Hagom, te kako evropski stav sada u velikoj mjeri zavisi od novog izvještaja glavne haške tužiteljice, koji će uslijediti nakon njene skore posjete Beogradu. Dodao je i to kako se, s obzirom na posljednje pozitivne izvještaje haških tužitelja, i sada nada sličnom ishodu.

Na saradnju je srpske zvaničnike podsjetio i predsjednik Evropske komisije, Manuel Barroso: Mi tražimo od Srbije da ima punu saradnju sa Haškim sudom. To je od velike važnosti.

Premijer Koštunica je ponovio opredjeljenost svoje vlade za punom saradnjom sa Haškim truibunalom, ilustrujući to činjenicom da su se do sada, na ovaj ili onaj način, brojni optuženi našli pred Sudom - slično će se nastaviti sa svim preostalim optuženima koji se nalaze na teritoriji
Srbije, obećao je predsjednik srpske vlade.

Konačno, najviše interesovanja novinara bude aktuelni pregovori o kosvskom statusu i, posebno, nedavne tvrdnje medija o navodim prijedlozima Beograda o podjeli Kosova. Na to gost iz Beograda odgovara da je riječ o lažima koje širi albanski dnevnik Koha Ditore u Prištini - on tvrdi da zvaničnici Srbije nikada nisu govorili niti mislili o podjeli Kosova. Iz jednostavnog razloga zato što su protiv dijeljenja Srbije, što podrazumjeva, kako kaže, i Kosov - iz tog razloga, Srbija je protiv podjele Kosova.

XS
SM
MD
LG