Linkovi

Ramazan u Americi prilika da se javnost bolje upozna sa Islamom


Muslimani u Americi se takodjer preipremaju za post, i nastoje iskoristiti Ramazan da ne-muslimane u Americi bolje upoznaju sa Islamom. Pripermio novinar Glasa Amerike Mohamed Elshinnawi.

Procjenjuje se da u Sjedinjenim Državama ima izmedju 6 i osam miliona muslimana, uglavnom imigranata iz arapskog svijeta, i Amerikanaca koji su prešli na Islam. Bez obzira na njihovu zemlju porijekla muslimani u Americi tokom Ramazana poštuju ista tradicionalna pravila. Porodice kupuju halal meso, pripremaju iftar, kako bi završili post i druže se i mole u krugu porodice i prijatelja. Neki od američkih muslimana u specijaliziranim prodavnicama traže posebne stvari kao što su datule i neke druge tradicionane ramazanske poslastice.

Shala Haroun, američki musliman iz Kashmira, kaže da mu nedostaju velika porodična okupljanja za Ramazan.

"Ramazan je u Kashmiru mnogo zabavniji, tamo imam veću porodicu, veću indijsku zajednicu i svi se okupe zajedno, dok sam ovdje tek sa nekoliko članova porodice."

Muslimani se medjutim i u Americi okupljaju u brojnim islamskim centrima i džamijama na molitve i čitanje Kurana.

Imam Hassan Qazvini u Islamskom centru Amerike u Dearbornu, u saveznoj državi Michigen kaže da Centar priprema specijalni program za Ramazan.

"Svake noći, nakon večernje molitve, Islamski centar će držati specijalne sesije koje će se sastojati od recitiranja Kurana, tumačenja Kurana, te drugih predavanja."

On kaže da tokom Ramazana oko hiljadu ljudi svakodnevno dolaze na večernje molitve u Islamski centar Amerike, i da će se za muslimane rodjene u Americi organizirati poseban program.

Imam Hassan Qazwini, Islamski centar Amerike.

"Za one kojima je maternji jezik Engleski imaćemo poseban program. Mi vjerujemo da će oni biti ambasadori Islama ne-muslimanima. Oni će biti ti koji će nositi zastavu Islama. Pored toga specijalizirani program je predvidjen za mlade.

Za zajednice muslimana u Americi, Ramazan je i prilika da bolje upoznaju američku javnost sa muslimanskim praznicima i islamskom vjerom. Dawud Walid je izvršni direktor u Michigenu Vijeća za Američko-Islamske odnose iz Washingtona.

"Vijeće za Američko-Islamske odnose šalje ne-muslimanima informacije o Ramazanu, kao i prijateljima i organizujemo programe na kojima govorimo o Ramazanu. Mi to radimo ne samo u suradnji sa islamskim centrima, nego i medjuvjerskim organizacijama i drugim grupama, tako da je to jako uspješna kampanja."

U želji da bolje upoznaju američku javnost sa Islamom, neke džamije i islamski centri će otvoriti vrata za javna predavanja i medjuvjerska druženja uz iftar. Muslimanske organizacije u Americi takodjer daju oglase na televiziji u kojima sve Amerikance podsjećaju da su muslimani integralni dio američkog društva.

Američki predsjednici od ranih 1990-tih, redovno upućuju ramazansku poruku dobrih želja za više od milijardu i 200 miliona muslimana širom svijeta, a u Bijelu kuću, pozivaju ambasadore muslimanskih zemalja i lidere američkih muslimana na iftar.

XS
SM
MD
LG