Linkovi

Ramazanska poruka reisu-l-uleme Cerića


Muslimani u cijelom svijetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini, večeras obilježavaju početak ramazanskog posta, koji će trajati narednih 29 dana. Vjernici će, tokom cijelog mjeseca Ramazana, imati priliku da kroz niz svečanosti, prigodnih ramazanskih molitvi i predavanja, ovaj mjesec provedu u posebnom ozračju.

Osim suzdržavanja od jela i pića, od izlaska do zalaska sunca, Ramazan je prilika i za duhovno okrjepljenje, poboljšanje medjuljudskih odnosa i medjusobnog uvažavanja.

Brojne čestitke povodom početka Ramazana, uputili su predstavnici političkog, javnog, kulturnog i vjerskog života u BiH.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Mustafa efendija Cerić, u svom predramazanskom obraćanju muslimanima, istakao je da je ramazanski post zavjet Bogu, čije ispunjenje, znači i ispunjenje Božijeg obećanja ljudima. Prilika je to, kako kaže reis Cerić, za čišćenje duše i sticanje Božijeg zadovoljstva.

U mjesecu ramazanu Allah dž. š. je propisao post ajetom u kojem se kaže : 'Vi, koji vjerujete treba da znate da je post propisan vama kao što je bio propisan i onima koji su bili prije vas, da biste bilio svjesni Allahovog prisustva i da biste imali osjećaj ljubavi prema Gospodaru nebesa i zemlje', navodi se ramazanskoj poruci reisa Cerića.

Reisu-l-ulema IZ-a u BiH ističe kako se post propisuje da bi u mjesecu ramazanu izvršili jednu vrstu provjere našeg duševnog zdravlja "i kao što se ljudsko tijelo zarazi raznim bolestima, tako i naša duša često rizikuje da oboli od nekih bolesti. Da se to ne bi dogodilo, post je preventiva za dušu da bi živjela svoj zdravi život".

"A duša može da oboli isto kao i tijelo od neizlječivih bolesti, ali i onih koje su izlječive".

U ramazanskoj poruci izražava se nada da će zavjet čovjeka prema Gospodaru biti ispunjen na najbolji način.

"Nadamo se da će ova zapovijest Allaha dž.š. ili ovaj zavjet koji je čovjek obavezan da izvrši prema svom Gospodaru, a Gospodar za ljudski zavjet obećava da će čovjek ovaj život živjeti u sreći i zadovoljstvu i da će u ovom mjesecu ramazanu biti ispunjen na najbolji način, kaže se u poruci.

"Pošto je ovo čovjekov zavjet prema Bogu i Božije obećanje ako se ispuni zavjet da će Allah dž. š. ispuniti svoje obećanje prema ljudima, onda oni koji budu postili ovaj mjesec ramazan imaju pravo na očekivanje Božije milosti koju svi danas trebamo, imaju pravo očekivati da ih Allah uputi na pravi put i da im objasni i pokaže razliku između dobra i zla. Oni imaju pravo očekivati oprost njihovih grijeha",

Reis Cerić naglašava kako postiti znači čuvati svoju dušu od bolesti, odnosno znači vjerovati da je Allahova milost u našoj blizini, da je Allahova uputa s nama i da je Allahov oprost izvjestan.

"Draga braćo i sestre, dok budete postili, učili Kur'an, činili ibadet u svojim kućama i džamijama, dok budete imali zajedničke iftare, nemojte zaboraviti one kojima treba naša pomoć. Okrenite se oko sebe i vidite one kojima treba lijepa riječ, naša ljubav i naša pomoć. Posebno kada i mi osjetimo u postu glad, trebamo se sjetiti da ima i onih koji su gladni i treba im naša pomoć u svakom pogledu", podsjeća reis Cerić.

"Stoga kada sutra, ako Bog da, zapostimo ovogodišnji ramazan, molimo Uzvišenog Allaha dž.š. da nam podari dobro zdravlje, dobru volju i iskreni nijet da ovaj ramazan ispostimo za Njegovo zadovoljstvo, kaže se u Cerićevoj ramazanskoj poruci uz čestiku upućenu svim muslimanima i muslimankama u domovini i dijaspori i svim muslimanima i muslimankama u svijetu.

XS
SM
MD
LG