Linkovi

Oštra pitanja senatora zapovjedniku američkih snaga u Iraku


Drugi dan za redom zapovjednik američkih snaga u Iraku, general David Patraeus, te američki ambasador u Iraku, Ryan Crocker, odgovaraju na brojna oštra pitanja u američkom Kongresu.Nakon jučerašnje rasprave u Zastupničkom domu, general Petraeus i ambasador Crocker danas odgovaraju na pitanja senatora.

Demokrate u Senatu, ali i nekoliko republikanskih senatora, medju njima senator Chuck Hagel, su s puno skepse tražili da se objasni odluka o povećanju broja vojnika u Iraku, kao i fondovi za finansiranje rata.

Senator Richard Lugar je sa svoje strane naglasio potrebu da se radi na dugoročnom i temeljitom planiranju.

Ambasador Crocker je izjavio pred Senatom da postoji ogromna količina nefunkcionalnosti kod iračke centralne vlade; no, dodao je Crocker, napredak u izmirenju na lokalnom nivou, mogao bi poizitivno utjecati na opći proces izmirenja u Iraku.

General Petraeus je i danas naglasio da američka kampanja da se suzbije pobunjeništvo- daje rezultata, dodajući kako očekuje da proces smanjenja broja vojnika započne tijekom slijedeće godine.

Medjutim, prominentni demokratski senator Joe Biden je kazao da Amerikanci ne žele stajati iza rata kojem je jedini cilj da spriječi pogoršanje lošeg stanja; Biden je pozvao na obustavu američke vojne kampanje.

General Petraeus je medjutim naglasio da su pojačanje američkih vojnih snaga i njihova najnovija kampanja, utjecali na smanjenje broja civilnih žrtava. I do 30 hiljada vojnika bi moglo krenuti kući sredinom slijedeće godine, kazao je general Petraeus.

I današnje svjedočenje pred Senatorima, kao i jučerašnje pred Zastupničkim domom, je bilo prekidano uzvicima prosvjednika, koje bi potom kongresna policija ispratila iz sale.

XS
SM
MD
LG