Linkovi

Amerika obilježava šest godina od terorističkih napada 11/9/ 2001.


Sjedinjene države danas obilježavaju šestu godišnjicu terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar u New Yorku i Pentagon u Washingtonu.

Predsjednik George Bush je u Bijeloj kući u 8 sati i 46 minuta, tačno u trenutku kada je prvi oteti avion udario u jedan od tornjeva Svjetskog trgovinskog centra, minutom šutnje odao počast poginulim 11. septembra 2001. godine.

U New Yorku, članovi spasilačkih ekipa i rodbina žrtava čitali su imena više od 2 hiljade i 750 osoba poginulih u udaru dva aviona u zgrade i u njihovom rušenju.

Ministar odbrane Robert Gates govorio je komemorativnoj ceremoniji u Pentagonu gdje su u udaru otetog aviona poginule 184 osobe.

I u Pennsylvaniji na mjestu rušenja aviona u kojem su putnici savladali al-Qaidine teroriste-otmičare odata je pošta za 40 žrtava al-Qaidinih terorista.

Počast žrtvama terorističkih napada odaje se i u američkim amabasadama širom svijeta.

U američkoj ambasadi u Sarajevu, danas je održana komemoracija, u znak sjećanja na žrtve stradale u terorističkim napadima u New Yorku i Washingtonu.

Pored američkog ambasadora, komemoraciji su prisustvovali američki diplomate u BiH i predstavnici bosanskohercegovačkih vjerskih zajednica.

Američki ambasador u BiH Douglas McElhaney u svom je govoru istakao da je 11 septembar presudan trenutak u američkoj historiji, kada se Amerika suočila sa najgorim zlom, nakon što je 19 ljudi izvršilo barbarski napad i na bezobziran način usmrtilo ljude razlicitih rasa, nacionalnosti i uvjerenja.

XS
SM
MD
LG